причини за затлъстяване

Няколко са главните причини за затлъстяване и наднормено тегло. Научете кои са те и какво е решението за овладяване на тези два сериозни здравословни проблема.

Основни причини за затлъстяване

Недостатъчна физическа активност – първа сред основните причини за затлъстяване

Хората, водещи заседнал начин на живот, горят много по-малко калории от тези, които се движат активно. Опасната комбинация между слаба физическа активност и повишен прием на калории води до наднормено тегло и затлъстяване. Недостатъчното движение има и други негативни последствия върху здравето. Сред тях са намаляване на скелетно-мускулната маса, завишаване нивата на холестерола и кръвното налягане, повишаване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Прекомерен калориен прием

Небалансираното хранене и ексцесивният прием на калории, под формата на трансмазнини, водят до натрупване на телесни мазнини.

banner

Генетична предразположеност

Голяма е вероятността човек да развие затлъстяване, ако един от родителите му страда от затлъстяване. Гените влияят върху хормоните, отговорни за натрупване и разпределение на мазнините. Една от причините за генетично предразположено затлъстяване е дефицитът на лептин. Това е хормон, който контролира теглото, като изпраща сигнали за ситост до мозъка, когато нивото на мастни запаси е високо. Ако имаме дефицит на лептин или хормонът не изпраща сигнали до мозъка, апетитът се повишава, приемаме много калории, а чувстваме постоянен глад. В резултат се покачва теглото и количеството мазнини.

Някои заболявания и прием на определени медикаменти

Хипотиреоидизъм, инсулинова резистентност, синдром на поликистозните яйчници, синдром на Кушинг и синдром на Прадер-Вили могат да доведат до затлъстяване. Някои медикаменти за диабет, антидепресанти, кортикостероиди и синтетични хормони също повлияват нивото на телесните мазнини.

Психологически фактори като причини за затлъстяване

Някои хора попадат в плен на негативните емоции, което често става причина за т.н. „емоционално хранене”. То се изразява в прекомерен прием на храна, като начин за справяне с изпитваните негативни емоции. Установено е, че 30% от хората със сериозно затлъстяване често преяждат под влияние на емоциите.

Изпитано решение на проблема затлъстяване

Разнообразието от причини, водещи до натрупване на тегло и затлъстяване, не означава, че няма изход от ситуацията. Това, което е нужно да се направи, е да се предриемат правилните мерки за разрешаване на проблема. Тук на помощ идват продуктите от фамилия Калорекс. Те са разработени в няколко аспекта, спомагащи за ускоряване на метаболизма, намаляване на апетита, забавяне усвояването на мазнините и стимулиране горенето на мазнини.

Гамата продукти Калорекс са първи избор на много диетолози, като безопасен и сигурен природен помощник за решаване на проблема със затлъстяването и наднорменото тегло.

Продуктите Калорекс се препоръчват като средство, което усилва многократно ефекта от здравословния хранителен режим и двигателна активност за намаляване на теглото. Техният прием спомага и за по-стриктното придържане на отслабващия към диетата и физическия режим.

Сподели: