без йо-йо ефект

Йо-йо ефект е капан, в който мнозина са попадали след отслабване. Какви са съветите на специалистите за задържане на постигнатото здравословно тегло без йо-йо ефект – научете в следващите редове.

Йо-йо ефект – какво се случва в порочния кръг на отслабване и последващо напълняване?

Малцина са щастливците сред нас, на които не им се е налагало да свалят излишни килограми. Останалата, по-голяма част от хората, подложени на хранителни режими за отслабване, често попадат в капана на така наречения йо-йо ефект. За него е характерно, че малко след намаляване на телесното тегло, хората отново, при това драстично, покачват свалените килограми. Впоследствие, обикновено “пострадалият” от този ефект се хвърля в нова битка с излишните килограми. По този начин порочният кръг се затваря.

Йо-йо ефектът може да бъде провокиран от различни причини. Той се дължи на прекомерно гладуване, прием на еднообразна храна, прекалено понижен прием на калории и др.

banner

Често, поява на йо-йо ефект се дължи на грешната представа на отслабващия за здравословния начин на живот. След постигане на желания резултат, мнозина се отказват от балансирания хранителен режим и физическите тренировки, и се връщат към старите си навици. Това е огромна грешка, която води до връщане в изходна позиция. В основата на поддържането на добро здраве и красива фигура е концепцията за здравословно хранене и добра физическа активност като начин на живот.

Здравословни съвети за предотвратяване на йо-йо ефект след отслабване

  • Не пропускайте да закусите – ако го направите ще повлияете негативно върху хормона инсулин, който участва в контрола над телесното тегло. Пълноценната закуска дава енергизиращ старт и подготвя метаболизма за натовареността му през деня. Пропускането на закуската засилва глада и е причина за поемането на ненужно голямо количество храна с обедното меню.
  • Включете в менюто си храни, съдържащи повече протеин – той спомага за поддържането на завоюваните килограми. Протеинът се смила бавно от организма, осигурява му енергия за по-дълго време и води до прием на по-малко количество калории.
  • Яжте плодове и зеленчуци по 2-3 пъти на ден. Те не само носят познатите витамини и минерали, но са богати и на фибри, които засищат и понижават апетита. А да се заситите с плодове и зеленчуци е предпочитана алтернатива на преяждане с калорични храни.

Не се връщайте към старите вредни навици – те са основните виновници за поява на йо-йо ефект

  • Намалете т.н. „екранно време“. Една от основните причини хората днес да са почти минимално физически активни се крие в „екранното“ време – периодите, прекарани пред телевизора, компютъра или телефона. Съветът на специалистите е това време да се ограничи до максимум 2 часа на ден.
  • Активизирайте се. Редовната физическа активност гори калории и изгражда мускулна маса. И двете помагат за това да изглеждате и да се чувствате по-добре и да държите излишните килограми далеч. Колкото повече мускулна маса натрупате, толкова повече калории ще разгражда организмът ви и всяко, макар и по-леко, натоварване ще има позитивен ефект.
  • Обръщайте внимание на порциите си и количеството храна, която приемате. Допълнителен негативен принос има и ежедневният прием на подсладени напитки.

Здравословен подход и помощно природно средство в комбинация срещу йо-йо ефект след отслабване

След постигане на желания ефект на сваляне на излишните килограми, не бива да се отказваме от балансирания начин на живот. За да поддържаме постигнатото тегло е необходимо да продължим да се храним здравословно и да се движим активно. Специалистите препоръчвам към тези прийоми за добро здраве да добавим и прием на продукт, доказал ефекта си при поддържане на здравословно тегло след отслабване.

Калорекс КЛА/Calorex® CLA е природно средство, което действа безотказно при запазване на желаната фигура. Той съдържа оптимално количество конюгирана линолова киселина, чието действие намалява обема на мастната клетка и я поддържа в такъв размер. Продуктът действа на ензимно ниво и не позволява натрупването на излишни мазнини в мастните клетки.

Приемът на Калорекс КЛА потиска усвояването на мазнините, ускорява метаболизма и повишава изразходваната енергия по време на сън. Оказва благоприятен ефект при хранителни алергии, както и при диабет и метаболитен синдром. Няма нежелани странични ефекти и е безвреден дори при продължителна употреба.

Сподели: