витамин д затлъстяване

Изследване, публикувано в сп. PLOS Medicine, доказва връзката между два значими здравни проблема – затлъстяване и недостиг на витамин Д. Научете повече по темата.

Ето как е доказана връзката между затлъстяване и недостиг на витамин Д

Изследването е първото, което доказва, че затлъстяването е фактор за понижаване нивото на витамин Д. Проведено е съвместно от американски и европейски учени. Те правят 21 паралелни проучвания сред над 42 хиляди възрастни европейци със затлъстяване и/или недостиг на витамин Д. Не вземат под внимание случаите, при които някое от двете състояния е с генетичен произход.

Учените обясняват влиянието на затлъстяването върху недостига на витамин Д с това, че витаминът е мастноразтворим. Голяма част от него се деактивира, като се разтваря в мастните депа. Така той не може да навлезе в кръвта и да се транспортира в тялото. Основният здравослосвен проблем, който се очертава, е бързото извличане на калций от костите и загубата на костно вещество. Това, от своя страна, е предпоставка за развитие на остеопороза.

Препоръките на учените във връзка с проблема затлъстяване и недостиг на витамин Д

Учените установяват, че всяко покачване на индекса на телесна маса с един пункт е свързано с понижаване на кръвните концентрации на витамин Д с 1.2%. Откритието е от особена важност както за хората с наднормено тегло и висок индекс на телесна маса (ИТМ), така и за жените в менопауза. Причините за това са две. Първата е, че при голяма част от тези хора критическата възраст е причина за поява на затлъстяване. Втората е, че недостигът на витамин Д се разглежда като сериозен рисков фактор за развитие на остеопороза.

Учените са категорични, че страдащите от затлъстяване трябва да вземат навременни мерки за намаляване на теглото. Единствено така ще овладеят проблема с недостига на витамин Д. В допълнение ще регулират холестерола и кръвното налягане, и ще намалят сърдечно-съдовия риск.

Ефективно и безопасно решение за страдащите от затлъстяване, които са затрашени от недостиг на витамин Д и други здравословни проблеми

Борбата с опасното затлъстяване може да бъде спечелена с помощта на Калорекс/Calorex®. Този природен продукт от фамилия Калорекс подпомага здравословното отслабване, като:

  • ускорява метаболизма
  • увеличава изгарянето на излишните мазнини в проблемните зони, особено в областта на корема и талията
  • намалява образуването на мазнини
  • потиска апетита

Това обаче не е всичко! Калорекс понижава нивото на триглицеридите и холестерола, и регулира кръвната захар.

Комплексното действие на Калорекс се дължи на рационалната му формула. Всяка капсула доставя на организма оптимално количество екстракт от Гарциния камбоджа (хидроксицитрат) и биологично активна форма на хром (хром пиколинат).

Калорекс щади белтъчините и не крие риск за здравето. Подходящ е за продължителен прием. Дозира се по 2 капсули дневно, 30 минути преди хранене.

Сподели: