В отчаян опит да отслабнат за отрицателно време много хора прибягват до екстремна диета. Необмислените действия не само че водят до катастрофални резултати, но и излагат здравето им на сериозна опасност. Кои са основните рискове, които опасният хранителен режим крие за организма, и коя е неговата разумната природна алтернатива?

Потенциални опасности от прилагането на екстремна диета

Метаболитен дисбаланс

Редица екстремни диети обещават бързо отслабване чрез изключване на цели хранителни групи от ежедневното меню. Премахването на основни хранителни вещества като въглехидрати и мазнини обаче, води до недостиг на ценни витамини и минерали. Липсата на незаменими елементи, поддържащи тялото жизнено, афектира директно метаболизма.

Ненужна загуба на тегло

Липсата на достатъчна физическа активност често води до натрупване на излишни мазнини в проблемните зони. Обезформянето на тялото обикновено погрешно се интерпретира от повечето хора като наднормено тегло. Твърдо решени да влязат отново във форма, те сляпо се доверяват на първата попаднала пред очите им екстремна диета, която обещава магически резултати. Специалистите остро критикуват постъпката им, като не пестят негативни епитети, с които да я характеризират. След като овладеят обзелите ги емоции, те не пропускат да напомнят, че нискокалорийната диета е рисковано начинание, което не бива да се предприема своеволно, тъй като води до пълно изтощение на организма и нерядко до крайна и ненужна загуба на тегло. В случай че подобни екстремни диети са необходими, е задължително те да се провеждат под лекарско наблюдение след диагностициране на затлъстяването.

banner

Имунен срив

Драстичното намаляване на приетите калории и липсата на питателна храна са сред основните причини за срив на имунната система. Отслабването на защитните сили, от своя страна, превръща организма в лесна мишена за болестотворните микроорганизми. В условия на повишена заболеваемост, в която патогените върлуват с пълна сила, спазването на екстремна диета е предпоставка за развитие на редица инфекциозни заболявания като настинка и грип. Първите симптоми за протичането на болестотворен процес в тялото обикновено се проявяват дни след началото на рестриктивния хранителен режим.

Разумна природна алтернатива на опасната екстремна диета

Тъй като негативите от прилагането на екстремна диета многократно надвишават ползите, видни български диетолози приканват хората, които се борят с излишните килограми и мазнините в проблемните зони, да заложат на щадящ и безопасен метод за отслабване. С приема на изцяло природния продукт Калорекс / Calorex® доказано се постига намаляване на телесното тегло по естествен и здравословен начин. За благоприятния ефект върху контрола на теглото допринася оригиналната комбинация от високопречистен екстракт от Гарциния камбоджа и хром пиколинат. Двете активни съставки взаимно допълват своето действие и директно се прицелват към изгарянето на упоритите мазнини в областта на корема и талията. Освен това намаляват нивото на триглицеридите и холестерола, и регулират кръвната захар. За максимален ефект се препоръчва приемът на Калорекс да се комбинира с балансирана диета и повишена двигателна активност.

Сподели: