хормони влияещи на теглото

В нашето тяло има хормони, влияещи на теглото. В настоящата статия ще разберете кои са главните и как да регулирате нивото им по естествен начин.

Основните хормони, влияещи на теглото

Инсулин

Този хормон се произвежда от бета-клетките на панкреаса. Секретира се в малки количества през целия ден и в по-големи количества непосредствено след хранене. Определя дали кръвната захар да се използва за енергия, или да се складира под формата на мазнини.

Основният хормон за складиране на мазнини в човешкия организъм. Когато клетките са резистентни към него, нивата на кръвна захар и на инсулин се покачват драстично. Хронично повишените му нива водят до много здравословни проблеми, включително затлъстяване и метаболитен синдром. За да се поддържат нивата на инсулин в организма в нормални граници, е добре да се:

banner
  • намали консумацията на рафинирана захар
  • ограничат въглехидратите
  • поддържа висока двигателна активност
  • увеличи приема на протеини и полезни мазнини

Лептин

Основният отговорник за чувството на ситост се произвежда от мастните клетки. Той сигнализира мозъка, че организмът няма вече е заситен.

Проучване доказва, че стойностите на хормона са до 4 пъти по-високи при страдащите от наднормено тегло и затлъстяване. Противно на очакванията обаче, това не води до понижаване на апетит и намаляване на теглото, тъй като хората с излишни килограми са резистентни към този хормон. Осъществяването на контрол на нивата на лептина е възможно, като се:

  • избягват храни и напитки, които причиняват възпалителни процеси в организма
  • консумират повече риба, ядки, зеленолистни зеленчуци и пълнозърнести храни
  • спи достатъчно
  • свалят излишните килограми

Грелин

Грелинът или както е известен още като „хормон на глада“, се освобождава на празен стомах. Той изпраща сигнал до хипоталамуса, че е време за хранене. При хората с наднормено тегло и затлъстяване нивата на грелин преди хранене са по-ниски, отколкото при хората с нормално тегло. Освен това при тези хора нивата му се покачват съвсем леко след хранене. Поради тази причина хипоталамусът не получава ясен и навременен сигнал за ситост и често се стига до преяждане. За да се регулират нивата на грелин в организма, е нужно да се:

  • избягват подсладените със захар напитки
  • приемат повече протеини

Вижте как да стимулирате по напълно естествен начин някои от най-важните хормони, влияещи на теглото

Научно доказано е, че с помощта на природния продукт Калорекс Апетин/Calorex® Apetin може да се повлияе на два пептидни хормона, които потискат глада. Това са – холецисто-кинин [ССК] и глюкагон подобен пептид 1 [GLP1]. Те създават чувство на ситост и предпазват от излишен калориен прием. Активна съставка на Калорекс Апетин е стандартизирана пиноленова киселина от ядки на Корейски бор. За постигане на оптимални резултати се препоръчва приемът на продукта да се съчетае с придържане към здравословен хранителен режим и поддържане на физическа активност.

Сподели: