загуба на тегло

Загуба на тегло и сваляне на излишни килограми обикновено се постига чрез правилен избор на храна и следване на подходящ тренировъчен режим. Но понякога дори стриктния режим не може да ни доведе до заветната цел и опитите ни да отслабнем са обречени на неуспех. В тази ситуация е вероятно отговорът да се крие в биохимичните процеси в тялото и по-специално в нарушение на секрецията на определени хормони.

Грелин и лептин са хормони, които контролират апетита и съответно са отговорни за покачването на тегло. Те сигнализират мозъка за усещане за глад и ситост. Ако са извън баланс, процесът на отслабване е затруднен, защото е трудно човек да се бори с усещането за глад. Затова е необходимо да приспособим начина си на живот така, че да оптимизираме нивата на тези хормони.

Каква е ролята на хормона грелин за успешна загуба на тегло?

Грелин (хормон на глада) е пептиден хормон, отговорен за усещането за глад. Ниските му нива намаляват чувството на глад и ненаситния апетит и ни карат да ядем по-малко. От неговите нива зависи и това колко скоро ще огладнеем отново след последното хранене.
Най-високи са нивата му непосредствено преди хранене, след което в рамките на 2-3 часа постепенно намаляват. Изследвания показват, че ниските нива на хормона на глада съдействат за понижаване на процента подкожни мазнини.

banner

Каква е ролята на хормона лептин за успешна загуба на тегло?

Лептин също е хормон на глада, но е антагонист на грелин, т.е основната му роля е в потискане на апетита. Той сигнализира мозъка, че сте достатъчно сити и има ключово значение за оптимизиране на телесното тегло. Той се секретира в мастните тъкани и има важна роля в регулиране на приема на енергия и е важен за процесите на енергоразход.

В научните среди се смята, че лептинова резистентност се развива вследствие на определени хранителни вещества. За такива се смятат т.н. лектини, намиращи се в зърнените и бобовите растения, както и фруктозата в плодовете.
Лептинова резистентност се развива и в резултат на хранителен режим с високо калорийно съдържание и беден на хранителни вещества. Такива храни са рафинирани зърнени храни, подсладени безалкохолни напитки, сладкиши, бонбони и всички храни, богати на захар и глюкозо-фруктозен сироп.

Регулиране на апетита за успешна загуба на тегло

Първата и най-важна стъпка към постигане на идеално тегло е ограничаване на всички храни, които водят до бързо покачване на килограми и/или до лептинова резистентност. Физическото натоварване също съдейства за засилване на метаболизма и ускоряване на процеса на отслабване.

Но за щастие съществува уникален по рода си в България продукт с природен произход, чиято основна функция е да потиска апетита, чрез стимулиране производството на хормони, контролиращи усещането за глад.
Калорекс Апетин / Calorex® Apetin е 100% безвреден и се препоръчва в допълнение към подходящ хранителен и двигателен режим. Продуктът съдейства за намаляване на приетите калории по естествен начин и създава усещане за ситост.

Сподели: