затлъстяване при деца

Официалните данни сочат, че България е сред лидерите по показателя затлъстяване при деца. Като се има предвид това, ще посочим как може да се разбере дали едно дете е със затлъстяване. В допълнение ще представим и изпитаните методи за справяне с проблема.

Главният критерий, според който се определя дали е налице затлъстяване при деца

Индексът на телесна маса (ИТМ) е основният критерий, който се използва за определяне риска от затлъстяване при децата. Отчитането му следва да е рутинна процедура при детските профилактични прегледи. Това важи с особена сила, когато има висок риск от затлъстяване в детска възраст.

Ето кога се говори за затлъстяване при деца

Приема се, че дете е със затлъстяване, когато е налице едно от следните условия:

banner

Теглото на детето е над средното за неговата възраст и пол

Използват се референтни данни, събирани от Световната здравна организация (СЗО), на база на които за всяка възраст и пол се определят нормални стойности на ИТМ. Важно е да се има предвид, че нормалните стойности на ИТМ при децата се различават от тези при възрастните. Основната причината за това е бързият растеж на детския организъм.

ИТМ на детето, изчислен по стандартната скала, е над 30

Важно е да се отбележи, че ИТМ по-нисък от 30 също се разглежда като опасен. При стойност между 25 и 30 се счита, че детето е с наднормено тегло.

Най-честите здравни рискове, които носи опасното затлъстяване при деца

Затлъстяването при децата увеличава риска от редица физически и психически заболявания. Излишните мазнини стоят в основата на над 70% от случаите на метаболитен синдром, астма, сънна апнея, хипертония и други сърдечно-съдови заболявания в детска възраст.

Доказаните методи за справяне с опасното детско затлъстяване

Родителите на деца със затлъстяване своевременно трябва да предприемат мерки за регулиране на детското тегло. За постигане на оптимален ефект е нужно мерките да са насочени в следните направления:

  • оптимизиране на хранителния режим
  • регулиране на калорийния прием
  • повишаване на физическата активност
  • подобряване на емоционалното състояние

Диетолозите у нас препоръчват и приемът на продуктите с марка Калорекс/Calorex® като утвърден и безопасен метод за регулиране на теглото при децата. Продуктите от гамата Калорекс благоприятстват изгарянето на мазнините, като щадят белтъчините. Освен това потискат апетита, ускоряват метаболизма, регулират кръвната захар и холестерола. Помагат за поддържане на здравословно тегло след отслабване. Консултирането със специалист може да помогне на всеки родител да подбере правилния продукт според състоянието и индивидуалните нужди на детето.

Продуктите от фамилия Калорекс могат да бъдат намерени в аптечната мрежа, в магазини „Здраве и природа“ и в онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Сподели: