затлъстяване

Доц. д-р Даниела Попова УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика

Медицинските специалисти са категорични в това, че само комплексна дългосрочна терапевтична програма може да бъде достатъчно ефективна в лечението на затлъстяването. Тя трябва да съчетава индивидуален диетичен режим, подходяща физическа активност, промяна в стила на живот, медикаментозно лечение и да продължи поне 2 години, като на всеки етап се контролира от специалист. Отслабването трябва да става в достатъчно бавни темпове и да гони достижима лечебна цел. Намаляването с 5 до 10% на наднорменото тегло е достатъчно сериозен резултат, който води до рязко намаляване на здравния риск и подобряване на здравното състояние. Практиката категорично е доказала, че при бързо отслабване с драстични диети и гладуване килограмите се връщат отново и дори се наддава още повече. Това е т. нар. “йо-йо” ефект. Затова за лечение на затлъстяването трябва да се отдели достатъчно време, внимание, усилия и от страна на пациента, и от страна на лекаря.

Каква трябва да бъде диетата при отслабване?

Основното изискване към диетичния режим е той да бъде умерено нискоенергиен. Това обикновено се постига, като обичайното хранене се намали с около 500 килокалории дневно. Същевременно с това диетата трябва да бъде напълно балансирана и да се спазят препоръките на “хранителната пирамида”. Трябва да се консумират най-много зърнени храни, плодове и зеленчуци, следвани от месо, мляко и млечни продукти. Винаги трябва да се предпочитат постните меса – птиче, риба, телешко, млечните продукти с ниска масленост, пълнозърнест хляб, овесени ядки, трици. Препоръчва се провеждането на разтоварителни дни веднъж или два пъти седмично, с около 600 килокалории дневно, под форма на плодове, чай, кисело мляко, зеленчукова салата. Подходящо е включването на функционални храни с
доказан благоприятен ефект при затлъстяване – богати на баластни вещества, с намалено съдържание на мазнини, без захар.

Как могат да спортуват хората със затлъстяване?

Спортът трябва да бъде подбран индивидуално. Изборът е в зависимост от възрастта, професията, двигателните навици, възможности, сърдечносъдов капацитет.
Нетренираният организъм ще понесе лошо рязкото натоварване. Необходима е индивидуална преценка и предварителна оценка на реалните възможности. Основен принцип е да бъде повишен енергийният разход по подходящ начин и той да превишава енергийния прием.

Кои са подходящите лекарства за намаляване на наднорменото тегло?

Резултатите на неотдавна завършили клинични проучвания отстраниха сибутрамин от практиката поради значително висок сърдечносъдов риск и нежелани странични ефекти, въпреки показаните досега добри терапевтични резултати. Понастоящем единственият медикамент за третиране на затлъстяването е орлистат, който намалява значително усвояването на хранителните липиди чрез инхибиране на липазите в стомашно-чревния тракт, но може да се приложи при добър толеранс от страна на пациента. В аптечната мрежа се предлагат значителен брой безрецептни препарати за редукция на наднорменото тегло, но малко от тях имат сериозно доказани и проучени свойства. Хранителните суплементи и комбинираните добавки, препоръчвани за отслабване, трябва винаги да бъдат препоръчани и наблюдавани от специалист. Самолечението с тях, което за съжаление често се практикува от пациентите, носи голям риск и обикновено не се последва от желани резултати.
Продуктите от групата на Calorex се отличават с добре анализирани и проучени ефекти, поради което те могат успешно да бъдат включени в комплексната стратегия за превенция и лечение на затлъстяването.

 

nca

Calorex: Ефект на НСА върху мастната обмяна

 

Добре известни са механизмите за регулиране на апетита, които могат да се разделят най-общо на централни, действащи по пътя на нервната система, и периферни, осъществявани чрез ендокринно-хормоналните въздействия. Хранителният прием може да бъде намален при възникване на ситост и липса на глад, както и при намаляване на удоволствието от храната.
Постигането на ситост се осъществява по сложна регулаторна верига и зависи както от краткотрайни сигнали – разширение на стомаха и отделянето на чревни хормони като холецистокинин (CCK) и глюкагон-подобен пептид 1 (GLP1), така и от дълготрайни сигнали като отделянето на хормона лептин от мастната тъкан.

Холецистокинин (CCK, проксимална част на тънкото черво):

освобождава се при прием на белтъчини и мазнини;
забавя изпразването на стомаха;
потиска апетита.

Глюкагон-подобен пептид 1 (GLP1, дистална част на тънкото черво):

води до чувство на насищане;
освобождава се при прием на мазнини и въглехидрати;
забавя перисталтиката, секрецията и изпразването на стомаха;
потиска апетита.

Calorex® Apetin Solucaps (пиноленова киселина) се предлага в капсули, като всяка капсула
съдържа 700 мг стандартизирана пиноленова киселина.

Механизъмът на действие и ефектите на Calorex Apetin са насочени към регулацията на апетита. Биологичноактивната пиноленова киселина е добре известна натурална апетитопотискаща субстанция.

Calorex® Apetin

Повишава значително отделянето на CCK и GLP1.
Потиска апетита и води до чувство на насищане.
Понижава количеството на приетата храна.
Понижава приема на калории.

Проведените клинични проучвания предоставят научни доказателства за ефекта на пиноленовата киселина (Research Institute TNO, Netherland, 2005, Ginerhand A: American Physiological Society, Session at Experimenta Biology, 2006). Проведено е рандомизирано, двойно-сляпо, кръстосано плацебо контролирано проучване при група от 18 жени с наднормено тегло, с BMI от 25 до 30 (средно 27.4 ± 1.6) на възраст ср. 55±4 г. Те са получили сутрешна закуска, суплементирана с 3g добавка в капсули пиноленова киселина или зехтин като плацебо (2005 г.). В продължение на 4 часа са мониторирани за субективна оценка на ситост и обективно измерване на нивата на CCK и GLP1.

glp1

Пиноленовата киселина увеличава GLP1

Глюкагон-подобен пептид 1 (GLP1)

pmo

Пиноленовата киселина
увеличава CCK

Холецистокинин (CCK)

CCK-nivo

Ниво на CCK – 4 часа след приема на добавката

Ниво на CCK след прием на добавката
– 60% > плацебо (P<0.0001)

glp2

Ниво на GLP1- 4 часа след приема на добавка

Ниво на GLP1 след пиноленова к-на – 25% > плацебо (P<0.05)

Обобщените резултати от проучванията с пиноленова киселина (Calorex Apetin) показват, че:

значително се повишават CCK и GLP1 от 30 до 60 мин. след приема на добавката;
нивата на CCK и GLP1 остават високи поне още 3 часа след приема на добавката;
желанието за ядене и следващият прием на храна са значително по-ниски 30 мин. след приема на добавката, в сравнение с плацебо, като с 29% намалява желанието за ядене и с 36% намалява следващият прием на храна.

Заключението на това проучване установява, че суплементацията с пиноленова киселина потиска значимо апетита и оказва съществено влияние върху хранителния прием.

Убедителните предимства на Calorex® Аpetin са следните:

потискане на апетита по физиологичен механизъм;
научно доказан ефект;
доказана безопасност;
високотехнологична Solucaps форма.

CALOREX (капсули) съдържа две естествени взаимно потенциращи се съставки – Hydroxycitrate (Garcinia Cambogia) 500 мг и биоактивен Chromium 100 мкг. Хидроксицитратът оказва ефект върху липидния метаболизъм, като потиска синтеза на мазнини чрез конкуренция на цитратлиазата и същевременно увеличава разграждането
на мазнини в черния дроб и мастната тъкан.

calorex-familia-table

Освен това хидроксицитратът има апетитопотискащ ефект, като увеличава синтеза на гликоген в черния дроб, при което се изпраща сигнал до мозъка чрез nervus vagus и апетитът се потиска. Допълнително хидроксицитратът избирателно ускорява липидното разграждане при щадене на белтъчното разграждане и съхраняване на мускулната маса, като повишава основната обмяна. Биоактивният хром улеснява инсулиновия ефект в транспортирането и утилизацията на глюкозата, предотвратява превръщането на глюкозата в мазнини, повишава
мускулната маса и съответно основната обмяна. Комбинацията на хидроксицитрат и биоактивен хром има потенциращ ефект и е три пъти по-ефикасна в сравнение само с нискоенергийна диета.

calorex-familia-pozicionirane

CALOREX оказва четиристранен механизъм на действие за естествено регулиране на теглото, като:

потиска апетита;
увеличава основната обмяна;
избирателно изгаря мазнините;
намалява синтеза на мазнини.

Calorex CLA (капсули) съдържа 500 мг висококачественна конюгирана линолова киселина (КЛА) в Solucaps форма, която позволява бързо и цялостно усвояване на активната съставка. При наднормено тегло този продукт понижава телесната мазнина и теглото (Riserus, 2001) и повишава мускулната маса и основната обмяна (West, 1998).
При нормализирано тегло се поддържа постигнатото тегло, мазнините се разпределят правилно и се регулират нивата на холестерола (Nicolosi 1997) и кръвната захар (Houseknecht 1998). Съобщават се и допълнителни лечебни и профилактични ефекти при сърдечносъдови заболявания (Nicolosi 1997), диабет тип 2 и метаболитен синдром (Riserus 2001), ракови заболявания (McDonald 2000, Hubbard 2000, Cesano 1998, Parodi 1997), хранителна алергия, екзема и псориазис (Sugano M 1998).

Calorex Lipass съдържа разтворими фибри от морски раковини 500 мг, аминополизахарид,
съдържащ глюкозамидни и ацетилглюкозамидни единици и има нулева калорийна стойност. Този продукт оказва полезни метаболитни ефекти, като се свързва с мазнините и спомага за извеждането им от организма, намалява значително количеството на приетите калории и понижава нивото на холестерола. Положително заредените молекули на Lipass привличат отрицателно заредените мастни и жлъчни киселини и възпрепятстват тяхното разтваряне и
абсорбция. Lipass обгръща като в мрежа мастните капки и пречи на тяхното усвояване.

calorex-reducirane

Безспорните предимства на тази добавка са тези, че е 100% природен продукт с висококачествени, стандартизирани и високо пречистени съставки. В сравнение с други естествени фибри Lipass абсорбира мазнините многократно повече.

Комбинацията с витамин С значително подобрява ефекта на Lipass, но той може да възпрепятства усвояването на мастноразтворимите витамини и затова е желателно те да се приемат в различно време.

Всички продукти на Calorex Фамилия са безопасни. За разлика от синтетичните лекарства при тях не са наблюдават нежелани ефекти и те на практика са безвредни. За тях няма противопоказания и те като добавки се отличават с много добра поносимост и при продължителна употреба.

Сподели: