нисковъглехидратна диета

Въглехидратите са голяма група храни, които присъстват в ежедневния хранителен режим на съвременния човек. Но за съжаление малко хора се замислят за вредите, които може да ни нанесе прекомерната консумация на високовъглехидратни храни.

Най-много притеснения сред хората се пораждат от факта, че въглехидратите водят до покачване на теглото и най-вече до складиране на излишни мазнини. Неслучайно съществува т.н. нисковъглехидратна диета, за която ще стане дума в настоящата публикация.

Как действат въглехидратите на организма и може ли да се отслабне чрез нисковъглехидратна диета?

Рафинираните въглехидрати, или т.н. „бели храни“, са смятани от редица видни експерти и диетолози за основна причина за епидемията от затлъстяване в развитите страни. Тези храни повишават нивата на глюкоза в кръвта и стимулират освобождаването на инсулин – пептиден хормон, отговорен за складирането на мазнини в организма. Освен това увеличават апетита, бързо повишават усещането за глад и възпрепятстват използването на мазнини от организма за гориво.

banner

Когато диетата е основана на храни с висок гликемичен индекс, тялото преминава в режим на складиране на мазнини и се възпрепятства използването на складираните триглицериди за енергия. Тези складирани мазнини се локализират най-вече в мастните тъкани в областта на корема и талията. Затова, ако се стремите да свалите най-вече мазнините в областта на корема и талията, е препоръчително да ограничите рафинираните въглехидрати.

Всеизвестен факт е, че ограничаването на въглехидратите е доказан и изпитан метод за сваляне на излишното тегло. Режим с намалено съдържание на въглехидрати съдейства за използване на складираните мазнини за гориво.

Храни, които да избягвате, ако искате да спазвате нисковъглехидратна диета

  • Бял хляб и тестени храни, направени от рафинирано бяло брашно
  • Паста, спагети и лазаня
  • Бял ориз
  • Картофи

Полезни въглехидрати, които могат да присъстват в режима

Когато се ограничи консумацията на захар и рафинирани въглехидрати и се същите се заменят със зеленчуци и плодове, богати на фибри, тялото по-лесно превключва на режим горене на мазнини.

Как да намалите приема на калории и да ускорите допълнително горенето на мазнини?

Едно от най-ефективните средства за намаляване приема на калории и потискане на апетита на българския пазар е Калорекс Апетин / Calorex® Apetin. Благодарение на естествената си ефективна съставка (пиноленова киселина от ядки на Корейски бор), продуктът активира освобождаването на хормоните, отговорни за усещане за ситост – ССК и GPL1. Калорекс Апетин е натурален продукт без аналог на българския фармацевтичен пазар и съдейства за намаляване на общите приети калории. Затова е чудесно допълнение към така популярната нисковъглехидратна диета.

Сподели: