При мъжете се наблюдава по-отчетлива тенденция за натрупване на мазнини в областта на корема (абдоминално), в сравнение с жените, при това започващо на по-ранна възраст. „В периода на юношеството и непосредствено след него, мъжете започват да натрупват абдоминална мастна тъкан. Това е една от причините за по-често срещаните коронарни заболявания сред тях, отколкото при жените“ – е заключението от наблюденията на повечето специалисти. При много от проследяваните мъже с абдоминално затлъстяване то се счита за отключващ фактор за появата и на еректилни дисфункции.

Жените все още недостигнали менопауза, натрупват мазнини предимно в областта на ханша и бедрата. Тези липидни депа се счита, че участват в производството на хормони и вещества, които имат важно значение за женското здраве.

С навлизането в менопаузата обаче и при дамите мастна тъкан започва да се натрупва избирателно в областта на талията и корема, основно като ефект от понижената секреция на естроген. Тези мастни отлагания са много по-опасни от ханшовите и бедрените и значително повишават риска от развитие на кардиоваскуларни заболявания.

По отношение на жените са отчетени следните факти:
– приблизително 5 пъти е по-висок риска една жена да развие сърдечен проблем, ако има затлъстяване в областта на талията, съпроводено от високо ниво на липиди в кръвта.
– широката талия при дамите предразполага много сериозно към развитие на камъни в жлъчката и други жлъчни проблеми.
– жените с „централно затлъстяване“ – състояние, при което областта на корема е по-широка от ханша- забременяват по-трудно.
– абдоминалното затлъстяване увеличава и риска от рак – особено на гърдата или дебелото черво.

При процесите, протичащи в мастните отлагания, се отделят съединения, които ускоряват мощно процесите на клетъчна пролиферация, поради което затлъстяването се счита за силно предразполагащо към появата на тумори състояние, особено при менопаузални жени.

Наблюденията върху ефекта от абдоминалното затлъстяване сочат, че то в много по-сериозна степен застрашава представителките на нежния пол. Мъжете обаче също не са предпазени от последствията му. И за двата пола, партньорство в борбата с коремните мастни натрупвания оказва приемът на продуктите Калорекс. Те доказано стимулират изгарянето на мазнините в областта на корема и талията и намаляват до минимум риска от поява на усложненията, до които те биха довели.

Сподели: