Рискове за здравето при наднормено тегло и затлъстяване

Наднормено тегло и затлъстяване се асоциират с много медицински усложнения, които могат значително да влошат качеството на живот. Ще представим някои от най-честите здравни проблеми, произлизащи от тези две състояния и ефективни мерки срещу наднормено тегло и затлъстяване.

Хипертонията може да бъде резултат от наднормено тегло и затлъстяване

Има много медицински проучвания, подкрепящи влиянието на затлъстяването върху повишаване на кръвното налягане. Мастните натрупвания секретират субстанции, които след обработка и преминаване през бъбреците, водят до повишаване на кръвното налягане. Освен това, ръка за ръка с високото тегло върви и усилената синтеза на инсулин, което също е предпоставка за хипертония.

Затлъстяването е рисков фактор №1 за развитие на диабет тип 2 при възрастни и при деца

Връзката между двете състояния се обяснява с инсулиновата резистентност. При нея тялото не може да използва ефективно инсулина за въвеждане на глюкоза в клетките, където тя да се използва за енергийни нужди. Инсулинова резистентност се наблюдава често при хора с наднормено тегло. Едно от основните ѝ последствия е повишаването на кръвната захар и развитието на диабет.

На лице е връзка между наднормено тегло и затлъстяване и макулна дегенерация

Учени са доказали връзката между проблемите с теглото и очното заболяване. Тези два проблема засягат едновременно все повече хора. Особено силно тази зависимост важи за хората с абдоминално затлъстяване.

Това сочат обявените резултати от проведено шестгодишно изследване с участието на над 12000 пациенти на възраст между 45 и 65 години. Това е първото подобно изследване за проследяване взаимовръзката между тези два конкретни показателя. При някои от участниците, рискът от развитие на макулна дегенерация намалял с около 60%. Причината е, че по време на изследването те редуцирали абдоминалното си мастно натрупване и намалили съотношението талия/ханш с повече от 10%. Учените обясняват тази зависимост основно с това, че по-пълните хора попадат в рисковите групи за развитие на макулна дегенерация.

Причината е силната предразположеност към диабет, особено в случая на изследваните пациенти, които навлизали и в рисковата възраст над 50 години.

Жлъчно-каменната болест е също сред главните прояви при наднормено тегло и затлъстяване

Под въздействието на наситените мазнини и рафинираните въглехидрати, черният дроб произвежда високи количества холестерол, с който се пренасища жлъчката. Това е основната причина за образуване на жлъчни камъни от отложен холестерол и различни соли в жлъчния мехур.

Синдром на хиповентилация, предизвикана от екстремно затлъстяване

Това е състояние, при което възможността за достатъчно дълбоко и редовно вдишване е затормозена, което води до хронична хипоксия. Тя се характеризира с ниско насищане на кръвта с кислород и успоредно – високо насищане с въглероден диоксид. За точната причина за развитие на състоянието се спори, но то най-често се свързва с повишен натиск върху гръдния кош, наблюдаван при хората с наднормено тегло.

Други здравни усложнения при наднормено тегло и затлъстяване

  • костна и хрущялна дегенерация
  • дислипидемия
  • сънна апнея
  • хронично недоспиване и сънливост през деня
  • затруднения с паметта и концентрацията
  • депресия
  • болките в гърба
  • артрит
  • пародонтоза
  • проблеми с кожата, косата и ноктите

Ефективни мерки за редуциране на наднормено тегло и затлъстяване

Доказано е, че намаляването на телесното тегло понижава риска от развитие на здравни усложнения. Изключително успешна подкрепа в това здравословно начинание оказва приема на Калорекс/Calorex®. Природният продукт е доказано ефективен в борбата с наднорменото тегло и затлъстяването.

Благодарение на активните си съставки – стандартизиран екстракт от Гарциния Камбоджа и хром пиколинат, Калорекс се превръща в идеалната добавка към здравословния начин на живот. Комбинацията на двете съставки има допълващ свойствата им ефект. Продуктът осигурява благоприятен и дълготраен резултат, комбиниран с балансиран хранителен режим и физически упражнения. Той се справя 3 пъти по-успешно с редуцирането на теглото, в сравнение с прилагането само на диета. При употреба на Калорекс в период от 8 седмици, теглото намалява с 5 кг, а при приложение само на диета – с 2кг.

Приемът на Калорекс намалява чувството за постоянен глад, увеличава изгарянето на мазнините и щади белтъците. Калорекс увеличава обмяната на веществата и значително намалява образуването на излишни мазнини.

Калорекс действа и върху холестерола, като намалява високите му стойности и регулира кръвната захар.

Калорекс е напълно безвреден продукт, предназначен за продължителна употреба. Дозира се по 2 капсули дневно, 30 минути преди хранене.

borola

Може също да харесате