наднормено тегло причини

Като причини за наднормено тегло могат да се посочат редица неща. В настоящата статия обаче ще се спрем на основните сред тях и на начина, по който можем да им се противопоставим.

Топ причини за наднормено тегло

Прекалено завишен прием на калории

Един от най-необяснимите парадокси на модерния свят е нерационалното разпределение на хранителните ресурси на планетата. Налице е глад в огромни области и ненужен излишък на храни в развитите държави. Съвсем логично там се наблюдава и най-голям процент население с наднормено тегло и затлъстяване. Ситуацията се усложнява още повече от факта, че консумацията на висококалорични фаст-фууд и подсладени храни и напитки се е увеличила главоломно в последните години. Именно поради това високият калориен прием е сред главните причини за наднормено тегло на все повече хора, много от които съвсем млади.

Водене на заседнал начин на живот

Слабата двигателна активност също е на челните места в списъка с причини за наднормено тегло. Инсулиновите нива например са силно асоциирани с физическата активност. Обездвижването дебалансира отделянето на инсулин и води до напълняване, диабет и още много други неблагоприятни за здравето последствия.

banner

Недоспиване

Според редица проучвания недостатъчният сън удвоява риска от натрупване на излишни килограми при възрастни и деца. Връзката се обяснява с хормоналните промени, които липсата на сън предизвиква, и които водят до повишаване на апетита. Системното лишаване от сън повишава нивото на хормона грелин, който стимулира апетита. В същото време води до синтез на по-малко лептин, който пък отговаря за потискането на апетита.

Прием на някои медикаменти

Много хора реагират на страничните ефекти на някои лекарствени средства и натрупват излишни килограми, докато ги приемат.

Възстановяване на теглото

Наднорменото тегло има свойството да се самовъзстановява. Колкото по-дълго даден човек е с наднормено тегло, толкова по-трудно е да се отърве от него.

Ген на затлъстяването

Един на всеки шест души носи коварен ген. Експресията му предразполага към повишено хранене, забавено усещане за ситост и в крайна сметка до натрупване на излишно тегло.

Захарите

Към основните причини за наднормено тегло можем да добавим и захарите. По данни на Световната здравна организация приемът на излишно добавена захар и на т.нар. „празни калории” сред населението в света е 8 пъти над максимално допустимите количества.

Скорошно изследване сочи, че добавените захари в храната увеличават опасността от проблеми с теглото. „Захарите като цяло, и фруктозата в частност предразполагат към трупане на излишни килограми. Освен това значително повишават риска от сърдечно-съдови заболявания“, се казва в изследването. Става ясно, че хората, които наблягат на консумацията на богати на добавена захар продукти, са изложени на 3 пъти по-висок риск сърдечно-съдова смърт.

В последните години фруктозата (под форма на фруктозен сироп) се използва като подсладител на много безалкохолни напитки и плодови сокове. По последни данни тя повлиява негативно енергийния метаболизъм на липидите и предизвиква чернодробна стеатоза и метаболитен синдром. Като ефект се наблюдава прекомерно натрупване на липиди в организма, хипертония, резистентност към инсулин, диабет и затлъстяване.

Сравнявайки реакциите на организма към глюкоза и фруктоза, учените установяват, че при консумация на глюкоза, мозъчните центрове, отговарящи за регулирането на апетита, са активни. Приемът на фруктоза обаче ги оставя неактивни. Това води до липса на контрол върху апетита и прекаляване с храненето.

Активно противодействие на основните причини за наднормено тегло

Наднорменото тегло е сериозно състояние, което изисква сериозно внимание и отношение. Финансовите интереси и спекулации в последните години изваждат на преден план много лекарствени средства за отслабване. Много от тях обаче имат реверсивен ефект, т.е. загубеното тегло лесно се връща след време. Освен това имат и много неизвестни и недобре проучени прояви. Естествено и безвредно природно средство, което гори мазнините и понижава теглото като позволява неговото последващо поддържане, е Калорекс / Calorex®. Този продукт има силата да противодейства на топ причините за наднормено тегло. Ефективността му се дължи на рационалната комбинация от двете взаимодопълващи се съставки – хром пиколинат и хидроксицитрат. Активните вещества са с естествен произход. Хром пиколинатът е биологичноактивна форма на хрома, а хидроксицитратът е екстракт от тропическия плод Гарциния камбоджа. Научно доказано е, че съставките ускоряват изгарянето на упоритите мазнините особено в зоната на корема и талията, потискат апетита и увеличават основната обмяна.

Освен че е ефективен Калорекс е напълно безвреден. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при продължителна употреба.

Сподели: