отслабване липса на сън

Ако срещате трудности при отслабване, причината може да е хронична липса на сън. Счита се, че хората на възраст между 18 и 60 години се нуждаят от минимум 7 часа сън на денонощие. Ако спите по-малко от препоръчителното рискът от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и депресия се увеличава. От следващите редове ще научите как навиците ви за нощна отмора се отразяват върху стрелката на кантара.

Как се отразява недоспиването на фигурата?

Проучване от 2013 г. установява връзка между липсата на сън и наддаването на килограми. Участниците в експеримента са здрави възрастни, които спят само по пет часа в продължение на пет последователни нощи. Резултатът е покачване на теглото със средно 1,8 килограма. Вижте до какви промени води недоспиването.

Хронична липса на сън = засилен апетит и трудно отслабване

Хората, които страдат от недоспиване често се оплакват от повишен апетит. Това вероятно се дължи на въздействието на съня върху два хормона на глада – грелин и лептин. Грелинът се отделя в стомаха и изпраща сигнали до мозъка за глад. Нивата му обикновено се покачват преди хранене, когато стомахът е празен, и спадат след ядене. Лептинът е хормон, който се освобождава от мастните клетки. Той потиска глада и сигнализира за ситост. Когато не спите достатъчно, в тялото се произвежда повече грелин и по-малко лептин. Резултати от проучване показват, че нивата на грелин са с 14,9% по-високи при хора, които спят по-малко. При същата група нивата на лептин са с 15,5% по-ниски.

banner

По-малко време за сън – повече калории

Хората, които спят малко са склонни да консумират повече калории. А в основата на всеки режим за отслабване е калорийният дефицит. Учени установяват, че липсата на сън може да увеличи желанието да консумирате повече висококалорични храни и да намали способността да ги усвоявате. При изследване, проведено сред 12 мъже, които имат само четири часа за сън, участниците приемат около 559 калории повече от обикновено. Голяма част от излишните калории са консумирани като междинно хранене в късните часове. Това може да се дължи на повишен апетит и неправилен избор на храни.

При липса на сън намалява мотивацията да спортуваме за отслабване

Редовното недоспиване води до чувство за хронична умора и намалява мотивацията за спортуване. Тренировките са важна част от всеки режим за отслабване. Качественият сън може да помогне да подобрите спортните си постижения и да се възстановите по-бързо след тренировка.

За безпроблемно отслабване се доверете на природен продукт, който потиска апетита

При проблеми със съня специалистите апелират да се вземат спешни мерки за възстановяване на нормалния цикъл сън-бодърстване. За трайно отслабване и контрол над апетита, на помощ идва Калорекс Апетин/Calorex® Apetin. Това е 100% природен продукт, който по естествен начин „убива“ апетита. Активната съставка пиноленова киселина от ядки на Корейски бор стимулира два пептидни хормона, които потискат глада. Въпросните хормони са холецистокинин [ССК] и глюкагон подобен пептид 1 [GLP1]. Те създават чувство на ситост и предпазват от излишен прием на калории. Продуктът няма противопоказания. За оптимален резултат се препоръчва продължителен прием.

Сподели: