отслабване
В статията ще прочетете:

Отслабване е заветната мечта на всички с наднормено тегло или затлъстяване. Затова ние от екипа на програма Калорекс сме тук – да помогнем на желаещите да постигнат максимум резултат с минимум усилия.

Какво разбираме под “отслабване”?

Още в началото правим уговорката, че под “отслабване” в настоящата статия имаме предвид безопасна загуба на тегло. Това уточнение се налага, тъй като ефектът на начинанието е не само естетически, но и здравословен.

banner

Драстичното и бързо отслабване излага здравето на риск. Причината е, че води до объркване на функциите на организма и рязък спад на енергията. И сякаш това не е достатъчно, в 100% от случаите, екстремното отслабване е последвано от връщане на предишните килограми и покачване на още.

Само за сравнение ще отбележим, че при природосъобразно отслабване за 1 година без проблем могат да се свалят до 30% от теглото и постигнатият резултат да се задържи трайно във времето.

Кои са основите на безопасното отслабване?

Безопасното отслабване представлява съвкупност от следните взаимосвързани елементи, които трябва да се вземат предвид, за да се постигне желаният ефект:

 • умерена физическа активност
 • подходящ хранителен режим

Поради ключовата роля на тези фактори в процеса на отслабване, ще се спрем на всеки от тях поотделно.

Кои са спортовете, които подпомагат отслабването?

Специалистите са категорични, че определени физически активности са особено подходящи за хората, целящи отслабване. Най-общо казано това са аеробните (кардио) упражнения и упражненията с тежести. Причината е, че с кардиото се изгарят излишните мазнини, а с тежестите се ускорява метаболизмът и се запазва мускулната маса.

А ето и кои са най-подходящите спортни дейности за отслабване:

Енергично ходене
Ходенето с по-бързо темпо от обикновено е отличен начин за редуциране на теглото. За да е ефективно обаче трябва да се практикува редовно и продължително време. Оптималният вариант е, тази своеобразна тренировка да продължи около 45 минути. Добре е да се отдели нужното време за загрявка (около 10 минути). Тя се изразява в движение с бавен ход. Веднъж приключили с нея, трениращите могат да усилят темпото. Необходимо е да се поддържа постоянна скорост в следващите 25 минути. Последните 10 минути отново преминават в бавен ход.

Тичане
Бягането е ценен помощник на хората, поели по пътя на отслабването. Начинаещите бегачи трябва да се придържат към следните правила, за да подобрят ефективността на тренировката и да предотвратят възможни травми:

 • препоръчително е да се започне с лек крос преди да се премине към същинското тичане
 • тялото трябва да е леко наведено напред, в противен случай бягането е неефективно
 • главата гледа напред, раменете са изправени, а ръцете са близо до тялото и са свити под прав ъгъл в лактите
 • правят се по-малки крачки и се стъпва на замята с цяло стъпало
 • дишането е равномерно
 • тренировката завършва със стречинг (мускулите се разтягат и отпускат)

Тичането е едно от упражненията, които водят до най-голям разход на енергия. Превръщайки се в обичайна част от ежедневието на отслабващите, то обещава бързи резултати.

Скачане на въже
С това упражнение, което ще ги върне в детството, стремящите се към отслабване могат да подпомогнат загубата на тегло. Естествено, за да извлекат максимална полза от него, трябва да се съобразят със следното:

 • настилката, върху която се спортува, не бива да е нито прекалено мека, нито прекалено твърда
 • загрявката е абсолютно задължителна
 • скача се с високо вдигнати колене

Колоездене
Карането на колело също е от полза за отслабващите. По ниският енергоразход може да се компенсира с по-дълга тренировка.

Тренировки с тежести
Силовите тренировки често се пренебрегват от хората, които се борят с излишните килограми. Както вече казвахме, те са важни за запазване на мускулната маса. А най-новите изследвания сочат, че са способни дори да елиминират упоритите мазнини по корема. Ето защо трябва да им се отдава значимото!

Коя е подходящата диета за отслабване?

Изборът на подходящ хранителен режим е от изключително значение за отслабването. Най-важните изисквания, на които всяка диета за редукция на теглото трябва да отговаря, са:

 • да е достатъчно ефективна
 • да не крие рискове за здравето
 • да води до видими и максимално бързи резултати

Само хранителните програми, покриващи тези изисквания, могат да осигурят удовлетворително и здравословно отслабване. С оглед на това в редовете по-долу ще представим някои от ключовите моменти във всяка диета за отслабване.

При диета за отслабване не бива да се забравя, че…

Времето, в което ще се появят резултатите от диетата, както и това доколко удовлетворителни ще бъдат те, зависи основно от придържането към следните 6 ключови стъпки:

Повече течности
Необходимо е да се пие редовно вода и други неподсладени течности. Освен че хидратират организма по естествен начин, те помогнат в борбата срещу вълчия апетит.

Хранителни изкушения с мярка
Любимите храни не трябва да се изключват напълно от менюто. Установено е, че това само засилва апетита и намалява решителността на отслабващите да се придържат към диетата. Ето защо специалистите по хранене и диететика приканват хранителните изкушения да се консумират, но с мярка.

Често хранене
Отслабващите трябва да се хранят често и по малко, като включват източник на протеини при всяко ядене.

Закуската – задължителна!
Не е добре закуската да се прескача, защото трудно ще се засити обедния глад в рамките на изискванията на диетата за отслабване. Плодовете, богатите на фибри зърнени или млечни продукти могат да осигурят качествена закуска, без да нарушават диетата.

Търпение и пак търпение
Не бива да се търсят скоропостижни резултати. Здравословното отслабване с качествена диета осигурява топенето средно на едва 1 кг седмично, но пък резултатите ще бъдат трайни във времето и без да се наблюдава т.нар. йо-йо ефект. По-високите очаквания често са нереалистични, а дори да се удовлетворят, могат да изложат здравето на риск.

Кантарът – веднъж седмично
Напълно нормално е да има периодично вариране в теглото през деня и при ежедневно отчитане на теглото може да се отчетат обезкуражаващи резултати. Затова е добре кантарът да се ползва веднъж на седмица и по-възможност в едно и също време на деня.

Изпитаният природен продукт за видими и трайни резултати при отслабване

За да се усили ефекта от хранителния режим и физическата активност все повече специалисти у нас приканват желаещите да редуцират теглото си да се доверят на Калорекс / Calorex®. Този виден представител от фамилия Калорекс е разумна природна алтернатива на широко използваните синтетични средства за отслабване, които излагат здравето на риск. Високата ефективност на Калорекс в борбата с излишните килограми се дължи на уникалната му формула. Всяка капсула на Калорекс съчетава силата на екстракт от тропическия плод Гарциния камбоджа (хидроксицитрат) и активна форма на хром (хром пиколинат).

Прецизно дозирани и пречистени до съвършенство, активните вещества действат в пълен синхрон и взаимно усилват своето действие. Перфектната комбинация помежду им води до зашеметяващи резултати. Приеман според предписанието Калорекс избирателно изгарят упоритите мазнини особено в областта на корема и талията и потиска техния синтез, засилва основната обмяна и намалява апетита. Установено е, че хидроксицитратът и хром пиколинатът повишават до три пъти успеха от прилаганата диета за редуциране на теглото. Ползите от Калорекс обаче не се ограничават само с отслабване. Като допълнителен ефект продуктът намалява нивото на “лошия” холестерол и триглицеридите в кръвта и увеличава нивото на “добри липопротеини.

За постигане на оптимален резултат се препоръчва Калорекс да се приема продължително време по 2 капсули дневно, 30 минути преди хранене. Поради изцяло природния произход на съставките продуктът е перфектен избор за дългосрочна употреба.

Сподели: