повишен апетит

Глобалната епидемия от затлъстяване започва да придобива все по-големи мащаби и това е една от основните причини за придружаващи здравословни състояния като диабет, метаболитен синдром, сърдечни заболявания, хипертония, сънна апнея и др., с които човечеството трябва да се пребори.

А, оказва се, повишеният апетит е една от основните причини за епидемията от затлъстяване в развитите страни. За много голяма част от хората е трудно да постигнат идеално тегло, колкото и усилия да полагат.

Истината е, че най-правилното решение не е спазването на ограничаваща диета за определен период от време, защото това води до покачване на още повече килограми. Разберете каква роля има хормона на глада и как да го контролирате, за да постигнете трайно отслабване.

banner

При повишен апетит от значение са нивата на хормона на глада

Храносмилателната система е един изключителен ендокринен орган в човешкото тяло. Там се секретират хормоните, които определят чувството на глад и усещането за ситост чрез изпращане на сигнали до мозъка. Комуникацията между гастроинтестиналния тракт и централната нервна система е ключов елемент в наскоро установения модел за контрол над апетита.

Хормонът, отговорен за регулиране на усещането за глад, се нарича грелин. Той е пептид и се синтезира в ендокринните клетки в стомаха.

Първите проучвания на този пептиден хормон показват, че високите му нива водят до повишен прием на храна и покачване на теглото. Но последващи проучвания променят фокуса върху ролята на грелин при енергийния баланс.

Грелинът се състои от 28 аминокиселини и активира рецептор, познат като GHS-R1a. Пътят му минава през кръвоносната система и достига до мозъка. В централната нервна система се среща в хипоталамуса – зоната, свързана с регулиране на апетита и енергийния баланс. Колкото по-високи са нивата му, толкова повече огладнява човек. А ниските му нива съдействат за по-бързо засищане и приемане на по-малко калории. Тоест този хормон стои в основата на това да преяждаме и да консумираме повече калории, отколкото са ни необходими и да трупаме излишни мазнини.

Но грелин влияе и на други важни процеси в организма – цикъла сън-бодърстване, усещането на необходимост от възнаграждаване с храна, усещането за вкус и метаболизма на въглехидратите.

Ефикасно средство за регулиране на повишен апетит

Основна функция на един от най-новите продукти от фамилия Калорекс е да потиска апетита. Активната съставка в Калорекс Апетин / Calorex® Apetin влияе върху хормоните, отговорни за регулиране на апетита – холецисто-кинин [ССК] и глюкагон подобен пептид 1 [GLP1].
Калорекс Апетин е единственият продукт на българския пазар, който стимулира производството на тези два хормона.
Капсулите Калорекс, съдържащи пиноленова киселина от ядки на Корейски бор са в течна форма за по-ефективно усвояване на активната съставка и по-добър ефект.

Сподели: