строга диета за отслабване

Доц. д-р Даниела Попова УМБАЛ „Царица Йоанна”

Броят на хората с наднормено тегло нараства непрекъснато. Те са повече от една трета от населението на света. В България вече 56% са с наднормено тегло, а около 35% – с болестно затлъстяване. Затлъстяването има пряка връзка с увеличаващата се сърдечно-съдова и мозъчно-съдова заболеваемост и смъртност. Наднорменото тегло води до развитие на диабет, подагра, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, жлъчно-каменна болест, ставно-дегенеративни увреждания, дихателни нарушения, сънна апнея, разширени вени и тромбофлебит, ракови заболявания, безплодие.

Така нареченият “коремен” тип на затлъстяване носи особено висок съдов риск, дори и при не много изразено наднормено тегло. Ако обиколката на корема, измерена през пъпа, надвишава 80 см при жените и 94 см при мъжете, съществува много висок сърдечно-съдов риск и развитието на ранна и прогресираща атеросклероза е налице. Коремното затлъстяване е в основата на развитие на диабет, дислипопротеинемии, хиперурицемия, хипертония, повишено кръвосъсирване, чернодробна стаетоза и стаетозен неалкохолен хепатит, бъбречни увреждания – всички водещи тихо и коварно до необратими съдови увреждания.

Как се лекува затлъстяването?

Медицинските специалисти са категорични, че само комплексна програма може да бъде достатъчно ефективна в лечението на затлъстяването. Тя трябва да съчетава индивидуален диетичен режим, подходяща физическа активност, промяна в стила на живот, медикаментозно лечение. Отслабването трябва да става с бавни темпове и да гони достижима лечебна цел. Намаляването с 5 до 10% на наднорменото тегло е достатъчно сериозен резултат, който води до рязко намаляване на здравния риск и подобряване на здравното състояние. При бързо отслабване с драстични диети и гладуване килограмите се връщат отново и дори се наддава още повече. Това е т.нар. “йо-йо” ефект.

banner

Кои са подходящите лекарства за намаляване на наднорменото тегло?

В аптечната мрежа се предлагат значителен брой безрецептни прeпарати за редукция на наднорменото тегло, но малко от тях имат сериозно доказани и проучени свойства. Самолечението с тях, което за съжаление често се практикува, носи голям риск.

Продуктите от групата на Калорекс се отличават с добре анализирани и проучени ефекти, поради което те могат успешно да бъдат включени в комплексната стратегия за превенция и лечение на затлъстяването. Програмата Фамилия Калорекс е базирана на Активен подход за отслабване и включва 4 природни продукта.

Калорекс – топи мазнините на корема и талията. Този продукт е подходящ при всяко затлъстяване, дори и над 30%. Особено ефективен е при хора, които имат натрупване на мазнини в областта на корема и талията.

Калорекс Апетин – убива апетита. Вторият продукт от програмата на БОРОЛА е препаратът, който директно атакува проблема затлъстяване, създавайки чувство на ситост.

Калорекс Кла – моделира фигура мечта. Третият продукт се препоръчва на хора, които са постигнали резултат с Калорекс, но имат висок холестерол и искат да задържат постигнатото тегло.

 

Сподели: