Програма Калорекс

Проблеми с теглото?

Наднорменото тегло и затлъстяването са най-честите метаболитни нарушения в съвременното общество. В последно време тe придобиват епидемични размери. Над 50% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване. Наднорменото тегло може да повлияе на самочувствието, но по-важно е че създава сериозен риск за здравето, което води до сърдечносъдови заболявания, диабет, хипертония, инсулт, рак и др. Затлъстяването е резултат от много фактори, като основна роля имат хранителния и двигателния режим.

За определяне степента на затлъстяване най-често се използват следните параметри:

ИТМ
СЗО класификация
18,5-24,5
Нормално тегло
25,0-29,9
Наднормено тегло
>30
Затлъстяване
*Степени на затлъстяване според ИТМ

Как успешно да намалим теглото?

За трайно и здравословно намаляване на теглото е необходима комплексна програма, включваща рационално хранене, физическа активност и лечебни продукти.

Рационално хранене

Няма „магическа диета” за отслабване. Диетите за бързо намаляване на теглото не се препоръчват, тъй като всяка промяна в храненето трябва да става постепенно. Рационалното хранене задоволява дневната нужда от незаменими хранителни съставки. Тежките хипокалорийни диети могат да имат сериозни последици за здравето и затова при тях е задължително медицинско наблюдение. Физическата активност при отслабване трябва да е умерена, а не изтощителна. В противен случай тя довежда до увеличаване на апетита.

Продукти за намаляване на телесното тегло

Все още не е намерено „хапче-чудо” за отслабване, но в практиката масово се прилагат синтетични лекарства и природни продукти.

Синтетични лекарства:
при затлъстяване, обикновено лекарствата не се препоръчват като основна терапия. Използванетo им дава временни резултати. Всички „стопяващи тлъстините” синтетични лекарства трябва да се прилагат под строг лекарски контрол.

Природни продукти:
естествена алтернатива на синтетичните лекарства са природните продукти. Те са практически безвредни и доказали ефективността си. За много от тях има редица убедителни научни доказателства и значителен клиничен опит. Фамилия Calorex представлява група от такива продукти.