стрес

Съществува едно общоприето схващане, че наднорменото тегло е една от негативните последици на неправилно хранене в комбинация със свръх прием на калории и заседнал начин на живот. И това в действителност е в основата на проблемите с теглото на голям процент от хората. Но съществуват и други предпоставки, които допринасят за покачване на килограми и трупане на мазнини. Една от тях е прекомерният стрес в ежедневието.

Стрес – защо води до покачване на теглото?

Когато човек е под напрежение, трупането на излишни мазнини е почти неизбежно. А излишните килограми носят със себе си редица здравословни проблеми. Голямото количество мазнини в областта на талията и корема крият най-сериозни рискове за здравето, тъй като повишават вероятността от диабет, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми. Затова е важно поддържането на нормално тегло, независимо от първоизточника на проблема.

Покачването на излишни килограми и трупането на мазнини се случват най-вече в резултат на хроничния стрес. В краткосрочен план стресът при някои хора причинява по-скоро липса на апетит. Но липсата на контрол над стреса в дългосрочен план е по-вероятно да предизвика повишаване на апетита и често преяждане. До голяма степен от значение за това са и психологическият, и хормоналният фактор. По време на стресова ситуация нивата на хормона на стреса – кортизол – се покачват. Това от своя страна стимулира освобождаването на инсулин, което води до спад в нивата на кръвна захар и непреодолимо желание за сладки храни с високо съдържание на мазнини – най-големият „приятел“ на мастните клетки. Така, в резултат на хроничния стрес, мазнините започват да се трупат най-вече в областта на корема и талията.

По-малко стрес – по-лесно отслабване!

Експертите са единодушни, че управлението на стреса е едно от най-добрите средства за поддържане на нормални нива на кортизол и съответно за успешен контрол над телесното тегло. В допълнение към това е силно препоръчително да се извършват редовни физически тренировки, които също потискат нервното напрежение и стреса и същевременно са един от ключовите елементи за постигане на идеално тегло.

По-бърз и траен ефект пък може да се постигне чрез прием на природни средства, които стимулират процеса на горене на мазнини и едновременно съдействат за понижаване на апетита и ускоряване на метаболизма. Такова средство е Калорекс / Calorex® – природен продукт на основата на екстракт от Гарциния камбоджа (хидроксицитрат) и хром пиколинат, който топи най-вече мазнините в областта на корема и талията.

Начинът на действие на Калорекс се дължи основно на способността да стимулира процеса на горене на мазнини като същевременно потиска синтезата им и щади белтъчините. Приложен към хранителен и двигателен режим, Калорекс съдейства за усилване на ефекта им. Допълнителен ефект на продукта е регулиране на кръвната захар и нормализиране нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта.

Сподели: