Растителните фибри са изключително природно богатство. Полезното им действие се потвърждава от все повече научни проучвания. Това, че фибрите стават все по-популярни напоследък и налагането им в състава на все повече продукти, е изключителен плюс за хората, които се стремят да се хранят здравословно.

Данните, събрани досега относно действието на фибрите в организма, сочат, че те подпомагат понижаването на холестерола и контролирането на кръвната захар, улесняват стопяването на излишните килограми и казано на прост език – помагат ни да живеем по-дълго.

Фибрите се разделят в две основни групи – разтворими и неразтворими. И двата типа имат растителен произход и полизахаридна природа. Не се смилат и не се усвояват от организма. Вместо това, те забавят храносмилането и всмукването в червата на разградените хранителни продукти и улесняват преминаването на смляната храна по протежението на храносмилателния тракт.

Повечето хранителни продукти съдържат и двата типа фибри, но обикновено единият тип преобладава количествено. Неразтворимите фибри преобладават в семената и кожата на плодовете, в кафявия ориз и пълнозърнестия хляб. Ползите за здравето, с които допринасят са свързани с това, че усилват усещането за ситост и намаляват апетита, допринасят за редовните изхождания и предотвратяването на констипацията (запек).

Много по-сериозно благодатно влияние имат разтворимите фибри. Те преобладават в овесените и бобовите продукти, ядките, ябълките и боровинките. Ползите за организма от тях се разглеждат на няколко нива:

– укрепване на сърдечно-съдовата система – разтворимите фибри се свързват с холестероловите комплекси и спомагат за извеждането им от организма и съответно за намаляването на холестеролните нива и риска от атеросклероза и сърдечно-съдови усложнения.

– защита от диабет – разтворимите фибри, макар и полизахариди, са с гликемичен индекс нула, т.е. не допринасят по никакъв начин за повишаването на кръвната захар. Така, при диабетиците фибрите съдействат за подобряване контрола на заболяването.

– разтворимите фибри също допринасят за доброто състояние на стомашно-чревния тракт, предотвратяването на запек и диария.

– най-добре проучената и полезна роля на разтворимите фибри обаче е свързана с нормализирането на телесното тегло. Приемът на разтворими фибри доказано помага за постигането и поддържането на задравословно тегло. Това е и причината те да са основна съставка на много от модерните продукти за поддържане на теглото. Най-новият продукт от серия Калорекс – Калорекс Липас, съдържа хитозан (разтворими фибри) и е първи избор на много диетолози, изработващи методи за безопасно нормализиране на теглото при хора със затлъстяване.

Сподели: