хром и отслабване

Хром и отслабване – чудите ли се каква е връзката? В следващите редове ще ви представим информация за ползите от важния микроелемент за организма.

Микроелементът хром оказва влияние върху нивата на кръвната захар и холестерола

Също така хромът е важен фактор за метаболизма и преработването на мазнините в организма. Когато нивата на хром в организма са ниски, то нивата на кръвната захар се повишават. При дефицит на хром се повишават и холестерола, и триглицеридите. Впоследствие това води до хипертония, сърдечни заболявания и диабет. При недостиг на хром в организма, човек изпитва умора, тревожност и синтезира много повече мазнини. Хромът има голямо значение и за ефективното разграждане на въглехидратите, както и усвояването им от клетките. При неефективно разграждане на въглехидратите, част от тях се метаболизират до мазнини и се натрупват в мастните депа. Хромът помага още и за доставянето на белтъчини там, където са необходими.

Хром и глад за сладко

Към полезните действия на хрома се нареждат и способността на микроелемента да предотвратява силния глад за сладко и внезапните спадове на енергия. Преимущество на хрома е, че той спомага за намаляване на процеса на образуване на телесни мазнини от повишения прием на прости захари.
Ето защо хромът е важен за организма, защото, когато е в норми той понижава теглото и изгаря телесните мазнини. По този начин микроелементът спомага за редуциране на теглото, особено, когато се съчетае със здравословен хранителен режим и спорт.

banner

Кой може да страда от недостиг на хром?

Недостиг на хром се наблюдава при по-възрастните хора, защото с възрастта човешкият организъм задържа все по-малко хром. Изследвания сочат, че над 80% от възрастните не получават достатъчно хром от храната. Също така хората, които активно се занимават със спорт също могат да имат недостиг на хром в организма си. Любителите на сладките изделия, които похапват в големи количества сладки храни също попадат в групата на хората с дефицит на хром. Бременните жени също могат да не получават достатъчно количество хром. Важно е да отбележим, че хромът не се синтезира от организма, а се набавя чрез храната. По принцип много малки нива на хром, добавяни чрез храната, са необходими на тялото, за да не изпитва дефицит на този минерал. В случвайте, когато се наблюдава недостиг на хром в организма, то той може да бъде набавен чрез храната.

Хранителни източници на хром

 • Броколи
 • Гроздов сок, портокалов сок
 • Зърнестите хлябове и житните растения
 • Овесени ядки
 • Сирене
 • Крехки меса, пуешко месо, говеждо месо
 • Гъби
 • Аспержи
 • Зелен фасул и картофи
 • Банани, сини сливи, ябълки
 • Бирена мая
 • Подправки, като черен пипер и мащерка
 • Червено вино
 • Ядки
 • Босилек
 • Чесън

Помощ от природата в борбата с отслабването с комбинация от биоактивен хром и хидроксицитрат

Освен чрез храната, хром може да си набавите и чрез 100% природният продукт Калорекс / Calorex®.
Калорекс е комбинация от биоактивен хром и екстракт от Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) за бързо и лесно отслабване. Хромът в Калорекс улеснява инсулина да транспортира глюкоза в клетките и използването й като гориво. Като по този начин предотвратява превръщането на глюкозата в мазнини. Калорекс повишава мускулната маса и съответно обмяната на веществата. Хидроксицитратът в Калорекс намалява количеството мазнини, чрез увеличаване на изгарянето и потискане на синтезата им. Той има щадящо белтъчините действие, тъй като избирателно изгаря мазнините. По тези механизми хидроксицитратът помага за редуциране на телесната маса, без драстично намаляване количеството на консумираната храна. Проучвания показват, че комбинацията от биоактивен хром и хидроксицитрат има допълващ ефект за намаляване на теглото и е три пъти по-успешна, в сравнение с прилагането единствено на диета. Благодарение на своето комплексно действие Калорекс усилва ефекта от хранителния режим и физическата активност. Най-хубавото е, че с него се постига потискане на апетита и спомага за намаляване на теглото без гладуване и без странични ефекти.

Сподели: