метаболизъм

Обмяната на веществата, или метаболизъм, е изключително важен процес в организма. Какво представлява той, кои фактори влияят най-много на скоростта му, до какви заболявания се стига при нарушени метаболитни функции и как да се поддържа в оптимален режим? Отговорите ви чакат в следващите редове.

Метаболизъм – ето какво представлява

Метаболизмът е сложна реакция от взаимно припокриващи се биохимични процеси, която осигурява функционирането на организма. Той е постоянен, ежесекунден процес, в хода на който:

  • произтичат изменения на едни и натрупване на други молекули
  • от организма се отделят ненужни молекули и се образуват нови

В резултат на този процес в организма се образува енергията. Освен това се извеждат токсини и шлаки, които са преработени и вече не са необходими.

banner

Метаболизъм – скоростта му е генетично предопределена и не може да бъде изменена

Всеки човек има някои вродени особености на обмяната на веществата. Основна роля в процеса на метаболизма обаче безспорно имат придобитите фактори, т.е. индивидуалните особеностите на поведение. Системното прекаляване с храна води до напълняване без значение дали метаболизмът е бърз, или бавен. Продължителното гладуване, от своя страна, дори и при забавен метаболизъм, е причина за отслабване.

Най-честите заболявания в резултат на нарушен метаболизъм

Затлъстяване

Затлъстяването често се нарича болестта на XXI в. През последните години неговото разпространение достига епидемични размери. Резултат е на метаболитни нарушения, при които организмът натрупва излишно количество калории под формата на мазнини.

Диабет

Захарният диабет също е едно от най-честите заболявания на съвременното общество. Развива се вследствие на нарушено производство на инсулин – хормонът, който регулира нивото на глюкоза в кръвта. Поради недостатъчни или лоши действия на този хормон, нивото на кръвната захар се повишава. Състоянието може да доведе до сериозни усложнения.

Поддържане на метаболизма в нужните обороти с изпитан природен продукт

Специалистите по хранене и диететика у нас горещо препоръчват на пациентите, които се борят с излишните килограми, да поддържат метаболизма в топ форма с Калорекс/Calorex®. Този природен продукт от фамилия Калорекс доказано увеличава основната обмяна на веществата. Това обаче не е всичко! Калорекс избирателно гори мазнините и намалява тяхното образуване, като същевременно щади белтъчините. В допълнение потиска апетита, намалява нивото на холестерола и триглицеридите, и естествено регулира нивото на кръвната захар. Положителното въздействие на Калорекс се дължи на комбинацията от екстракт от Гарциния камбоджа (хидроксицитрат) и биологично активна форма на хром (хром пиколинат) в състава му. Съставките са комбинирани така че да допълват и усилват своето действие. За постигане на оптимални резултати се препоръчва приемът на Калорекс да се съчетае с балансирам хранителен режим и постоянно и редовно движение. Продуктът е напълно безопасен и е подходящ за продължителна употреба.

Сподели: