През есента нашето тяло се нуждае от енергия, за да се подготви за периода на зимен покой и пришествието на студа. В този времеви отрязък пределната тежест пада върху белите дробове и дебелото черво. Тяхната активност се стимулира с остър вкус. Като основна подправка в това време на годината се препоръчва да се използва хрян или чесън. От местните продукти може да се отдаде предпочитание на дивечово месо. Основните зърнени култури в есенното меню са ориз и елда.

Допълващият вкус през есента е сладкия. Този сезон може да се насладите на плодове, козе мляко и говеждо месо. Неутралните есененни вкусове са киселия и соления. Продуктите, които имат горчив вкус, не се препоръчва да се включват в диетата. Семена, ядки и семена на плодове за този период се консумират много малко.

Системата за сезонно хранене си има своите предимства. Тя се основава на разнообразно потребление на продукти и позволява правилно и най-важното с максимална полза за организма хранене по всяко време на годината.

Сподели: