напрежение в очите

Много често не забелязваме естествените процеси, които протичат в нашия организъм.
С настъпването на зимния сезон, тялото започва да се адаптира към температурата на околната среда; забавят се биохимичните процеси; намалява се активността на много биологично активни вещества; повишава се потреблението на енергия, която е необходима за подобряване на клетъчното хранене.

А ние се противим и продължаваме да изтезаваме организма с диети и физически натоварвания, вместо да се завием в топло одеяло и да се поглезим с топъл чай.

Какво ще правим през зимните месеци, как да построим своята диета?

През зимата най-активно работят бъбреците и свързаната с тях урогенитална система. Основният вкус през този период е соления.
През пролетта най-добре функционират черния дроб и жлъчката, основния вкус е киселия. Лятото е сезонът, в който се съживяват сърцето и тънките черва. Основен вкус става горчивият. През есента основната тежест пада върху белите дробове и дебелото черво. По това време се препоръчва да се консумират храни с пикантен вкус.
В преходните сезони се активират стомаха, панкреаса и далака. През тези периоди на годината най-полезни за организма са продуктите със сладък вкус.

banner

Основните предимства на сезонното хранене, е че то позволява да се регулира теглото при малък или никакъв стрес; на масата да присъства винаги разнообразна и вкусна храна.
Всеки сезон, по всяко време на годината, притежава свой енергиен фон и свои стихийни качества.

Хранене през зимата (От 22 ноември до 21 януари)

Зимата е периода на топлите храни и напитки, а не време за диети. През този сезон, организма се нуждае от повече мазнини и високо-калорични храни. Според китайците, най-важното е всеки продукт, от които ще се приготвя ястието, да е винаги пресен и да не се подлага на продължителна термична обработка. Само по този начин можем да съхраним в него жизнената енергия.

През зимата максимална активност проявяват бъбреците и свързаната с тях пикочо-полова система. В този сезон, на бъбреците следва да се обърне особено внимание – да са защитени, да не се натоварват с алкохол.

За да работят правилно бъбреците, трябва да получават достатъчно количество сол.
Това означава, че през зимния период е необходимо да се следи в диетата да присъстват ястия със солен вкус. Всяка жена, обикновено през есента е правила туршии, така че проблеми с формирането на менюто не може да има. Много европейски диетолози са на мнение, че солта оказва своето негативно влияние върху организма. Смята се, че потреблението на сол трябва да се намали до минимум, тъй като излишната сол в организма допринася за развитие на инфарктни, инсулти, безплодие, катаракта и т.н.

През зимата може да си позволите кисело и солено, но сладкото се налага да бъде ограничено, тъй като подтиска дейността на бъбреците. В този период трябва да се намали до минимум консумацията на захар, да се откажат бонбоните, торти и всякакви лакомства от тесто. Варените и консервирани храни се разглеждат от източната медицина като вредни за организма продукти. Не се препоръчва употребата на пресни плодове и зеленчуци(парникови), тъй като не им е сезона. За деликатес през зимата се счита херингата.

Сподели: