Физическа активност

Маркетинговите интереси и икономически стремежи, най-вече на хранителната индустрия и много съвременни производители на хранителни продукти, до голяма степен допринасят за налаганото напоследък в общественото мнение схващане, че заседналият начин на живот е единствената значима причина за все по-сериозния проблем със затлъстяването на населението в световен мащаб.

Това съответно води и до широкото налагане на схващането, че активизирането, ходенето пеш до магазина и едночасовите разходки след вечеря биха могли да решат проблема с наднорменото тегло, измъчващ милиони хора по света. Нещата обаче не стоят точно така, и макар да допринася съществено за нормализиране на теглото, активният начин на живот трябва да бъде подпомогнат от позитивната роля на оше няколко фактора.

В никакъв случай не бива, обвинявайки заседналото ежедневие, да се подминава ролята на неправилния хранителен режим и изключително широката употреба на т.нар. Джънк фууд, на сладки храни и и напитки, съдържащи много голямо количество захар и изкуствени подсладители. Това са основни провокатори на развитието на диабет тип 2, често придружаващ затлъстяването.

banner

За решаването на тези здравословни проблеми и минимизирането на риска от тях повишаването на физическата активност не е единственото възможно и изискуемо решение. Трябва да се направи разлика между термините „физическа активност“, „тренировка“, „кардио упражнения“ и другите подобни, които имат различен смисъл и ефект. Защото всички тези дейности горят калории, но ходенето известно време пеш през деня или полагането на ежедневни грижи за цветята в градината не може да се съпоставят с ефекта от структурираните, планови и повтарящи се натоварвания като редовното тичане, спортуване или умерените фитнес упражнения. Физическите натоварвания, протичащи под необходимия контрол и препоръчани от съответния специалист, могат много по-ефективно да подпомогнат отслабването.

Разбира се, няма спор, че залежаването и все по-мащабното обездвижване на хората, покрай служебните задължения в офиса или пред компютъра, допринасят изключително сериозно за разпространението на проблема със затлъстяването. Сред специалистите битува шегата, че Бил Гейтс е допринесъл за затлъстяването на хората почти толкова, колкото и висококалориините храни и напитки.

Сред най-ефективните мерки за намаляване на теглото е и намаляването консумацията на такива хранителни продукти. Балансираното хранене и по-преимущественият прием на пресни и минимално обработени храни е едно от ключовите допълнения към ефективните физически натоварвания, целящи намаляване на теглото.

Не бива да се дебатират преимуществата и недостатъците на умерените физически упражнения и правилният хранителен режим по отношение на нормализирането на теглото – необходимо е да се разчита и на двете процедури. В много случаи обаче е необходимо и оптимизирането на ефекта от тях с приема на ефективни и безвредни хранителни добавки. Продуктите от серия Калорекс са доказано ефективно допълнение към изброените мерки за отърваване от затлъстяването и с техният прием ефектът от тези мерки се появява по-бързо и забележимо.
.

Сподели: