Зaтлъстяването – съвременен медицински проблем
[one_third][team name=”Доц. д-р Даниела Попова” job=”УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика”]
[/team][/one_third]

Затлъстяването продължава да бъде пренебрегван сърдечносъдов рисков фактор въпреки неспиращите послания на медицинската наука за отдалечаване на опасността от инфаркти и инсулти чрез намаляване на излишните килограми.
Наднорменото тегло е в резултат преди всичко на увеличено отлагане на мазнини в тялото.

Това води до повишен общ здравен риск и развитие на съпътстващи заболявания – диабет, подагра, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, жлъчно-каменна болест, ставно-дегенеративни увреждания, дихателни нарушения, сънна апнея, разширени вени и тромбофлебит, ракови заболявания, безплодие.
[space line=”no”]
[title text=”Как се определя наднорменото тегло?”]

В практиката достатъчно информативен критерий е индексът на телесната маса, който се изчислява, като цифрата на zatlystiavaneтеглото в кг се раздели на цифрата на ръста в метри, повдигната на квадрат.
Стойностите на нормално тегло са между 19 и 25 кг/м2, на наднормено тегло – от 25 до 30 и на изразеното затлъстяване – над 30кг/м2. Съществуват и специални медицински апарати бодиимпеданс анализатори, които измерват точно целия телесен състав – мазнини, вода, мускулна маса. Те дават най-точната информация за наличие на затлъстяване. Нормално мастната маса при мъжете е до 25%, а при жените – до 36% от телесната маса.

banner

Висцералният или т. нар. “коремен” тип на затлъстяване носи особено висок съдов риск дори и при не много изразено по степен наднормено тегло. Ако обиколката на корема, измерена през пъпа, надвишава 80 см при жените и 94 см при мъжете, реално съществува много висок сърдечносъдов риск и развитието на ранна и прогресираща атеросклероза с всички нейни последици е налице. Именно коремното затлъстяване е в центъра на “звездата” на метаболитния синдром, от който се развиват сериозни обменни нарушения – диабет, дислипопротеинемии, хиперурицемия, хипертония, повишено кръвосъсирване, чернодробна стеатоза и стеатозен неалкохолен хепатит, бъбречни увреждания – всички, водещи тихо и коварно до необратими съдови увреждания.
[space line=”no”]
[title text=”Защо се развива затлъстяване?”]

Съвременната медицинска наука поднася непрекъснато нови открития в областта на затлъстяването и все още не може да обясни защо и точно по какъв начин започва натрупването на излишните мазнини в организма. Оказва се, че генетичните фактори имат твърде същественна роля. Но тези “неблагоприятни” гени могат да не се проявят през целия живот, ако не бъдат провокирани от нездравословното и небалансирано хранене, в съчетание с намалената и недостатъчна физическа активност и непрестанния хроничен стрес.

Регулацията на телесното тегло и енергийната обмяна е многостъпална и сложна. Тя се осъществява на различни нива от периферната-нервна тъкан до главния мозък.
Неправилното хранене, злоупотребата с алкохол и тютюнопушене, стресът разстройват невроендокринната регулация, което води до възникване на затлъстяване.
[space line=”no”]
[title text=”Защо затлъстяването е социално значимо заболяване?”]

Защото в съвременното общество и в Европа, и в целия свят, се установява непрекъснато нарастване на хората с наднормено тегло. Те са повече от една трета от цялата популация. В България вече 56% са с наднормено тегло, а около 35% имат индекс на телесна маса над 30 и попадат в групата на болестното затлъстяване. Това всъщност е най-масовата болест.
Значимостта на този здравен проблем се определя и от пряката връзка на затлъстяването с увеличаващата се сърдечносъдова и мозъчно-съдова заболеваемост и смъртност.
[space line=”no”]
[title text=”Кога започва борбата с излишните килограми?”]

Нужна е ранна профилактика още от детска възраст. Само така може да се изгради правилен начин на живот и да се намали рискът от затлъстяване. Децата трябва да се отглеждат с правилно хранене и с правилна физическа активност.
Компютрите и видеоигрите бързо завладяха детския свят и прогониха динамичните детски игри. Точно в тази възраст затлъстяването не се приема сериозно, отслабването върви мъчно, диетата не може да бъде много строга, лекарствата са противопоказани. А веднъж възникнала, излишната мастна тъкан остава трайно в депата.

Сподели: