Едно от най-добрите действия, които хората, прицелили се в по-ниско тегло, могат да предприемат, е включването на по-голямо количество богати на фибри храни в хранителния си режим. Фибрите помагат да се забави усвояването на въглехидратите и мазнините от приетата храна, с което се избягва бързото насищане на кръвта с глюкоза и отлагането на излишни килограми на различни места по тялото, и се нормализира холестерола.

С най-високо съдържание на фибри се славят бобовите растения, лещата и пълнозърнестите продукти – кафяв ориз и лимец. Пълноценни източници на незаменимите фибри са и повечето плодове и зеленчуци – къпини и малини, ябълки, круши, сладки картофи, броколи, спанак и др.

Това, което е добре да се има предвид при хората, които редом със затлъстяването са развили и често придружаващия го диабет, е че богатите на фибри продукти обикновено са като цяло богати на въглехидрати и могат да повишат кръвната захар, което налага комбинирането им с белтъчни продукти, с което нивата на глюкоза в кръвта по-лесно се стабилизират. С тази цел много от режимите на хранене на хора, страдащи и от двата проблема, предлагат плодовете да се приемат със своеобразна „гарнитура“ от ядки или сирене, препоръчват се комбинации, включващи прием на яйчени белтъци с филия пълнозърнест хляб и прочее.

banner

Метаболизмът на въглехидратите и мазнините в организма е силно преплетен и излишните захари се трансформират в мазнини и натрупват в различни телесни депа. Същото важи и за излишните и приети в по-големи от необходимите количества мазнини. Фибрите (разтворимите такива) се свързват именно с липидите в стомашно-чревния тракт и ги правят неусвоими за тялото, насочвайки ги към изнасяне през отделителната система.

Това значително намалява количеството на усвоените калории, спомага за намаляване нивата на кръвната захар и холестерола и за постепенно намаляване на излишното тегло. Разтворими фибри присъстват като активна съставка в новия продукт Калорекс Липас и го превръщат в идеално допълнение към хранителния режим при хора с висок холестерол и наднормено тегло.

Сподели: