затлъстяване причини

Затлъстяване е сериозен медико-социален проблем в световен мащаб, който се дължи на няколко причини. Броят на хората с наднормено тегло и висока степен на затлъстяване прогресивно се увеличава. В последните 10 години честотата на страдащите от затлъстяване се е увеличила с 10 до 40% в повечето европейски страни. Тази статистика говори за разпространението на пандемия. Затлъстяването е свързано и с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет тип 2 и високо кръвно налягане. В следващите редове ще споделим кои са основните причини, водещи до затлъстяване и как успешно да се пребори опасното състояние.

Главни причини, водещи до затлъстяване

Повишен калориен прием и малък енергиен разход

Опасната комбинация от ниска физическа активност и висок енергиен прием е основната причина за затлъстяване. Хората, страдащи от затлъстяване, ежедневно приемат повече храна от необходимото дневно количество, чувстват постоянен глад и не горят достатъчно калории.

Генетични фактори

Унаследените гени могат да повлияят нивото на натрупани телесни мазнини и начина им на разпределение по тялото. Гените отговарят и за способността на организма да трансформира храната в енергия, да регулира апетита и да изгаря калории. Счита се, че затлъстяването сред членовете на семейството не зависи толкова от наследствената обремененост, колкото от хранителните навици и нивото на физическа активност.

banner

Заболявания и прием на някои медикаменти

Дефицит или дисбаланс на хормони, мозъчни увреждания, ендокринни заболявания и някои специфични синдроми могат да предизвикат затлъстяване. Приемът на антидепресанти, антипсихотични лекарства, стероиди и бета-блокери също може да стане причина за качване на килограми и повишаване на телесните мазнини.

Други рискови фактори, ставащи причини за затлъстяване

  • напредване на възрастта
  • бременност
  • спиране употребата на тютюневи изделия
  • недостатъчно количество сън
  • стрес
  • нарушен чревен микробиом

Успешна стратегия за преборване на наднорменото тегло и затлъстяването

Трайното справяне с наднорменото тегло и затлъстяването изисква специален подход. Той включва промяна в начина на живот, режима на хранене и физическа активност, и прием на продукт, таргетиращ затлъстяването. Сред множеството продукти за контролиране на теглото, със своя висок профил на ефективност и безопасност се отличава Калорекс Апетин/Calorex® Apetin.

Калорекс Апетин е природно средство, специално разработено да регулира прекомерния прием на излишни калории – главната причина за затлъстяване. Калорекс Апетин съдържа пиноленова киселина, извлечена от ядки на Китайски бор. Тя стимулира два пептидни хормона, които потискат силния глад. Това са холецистокинин и глюкагон подобен пептид. Те създават чувство на ситост и предпазват от излишен прием на калории. Калорекс Апетин се прицелва директно към проблема затлъстяване. Той е единственият разработен, патентован и научно доказан продукт за регулиране на теглото чрез намаляване на апетита. Калорекс Апетин се приема преди или между храненията. Обикновено дозировката варира между 3 и 6 течни капсули дневно.

Сподели: