болестно затлъстяване

Пациентите на и над 18 години с болестно затлъстяване (ИТМ > 40 kg/m2) имат по-слаб имунен отговор към ковид ваксините. За сравнение служат хора с нормално тегло.

Това става ясно от ново изследване. То е представено на XXIX Европейски конгрес по затлъстяване (ECO), провел се между 4 и 7 май 2022 в Маастрихт, Нидерландия.

Проучването, ръководено от проф. Волкан Демирхан Юмук от Истанбулския университет „Джерахпаша“ в Турция (IU, Cerrahpaşa), установява също, че:

  • хората с тежко затлъстяване, получили ваксината срещу ковид BNT162b2 на Pfizer/BioNTech, генерират значително повече антитела от ваксинираните с CoronaVac

Това дава основание на изследователите да заключат, че ваксината на Pfizer/BioNTech вероятно е по-подходяща за тази уязвима група от населението.

Болестно затлъстяване, имунен отговор и ваксини срещу коронавирус

Учените изследват имунния отговор на организма след ваксиниране с ваксината BNT162b2 и с CoronaVac. Изследването обхваща 124 души с тежко затлъстяване на възраст между 42 и 63 години. В периода между август и ноември 2021 г. те са посетили:

  • Центъра за лечение на затлъстяване „Джерахпаша“ към Истанбулския университет и болници към Медицинския факултет „Джерахпаша“ в същия университет

За контролна група служат 166 възрастни с нормално тегло (ИТМ < 25 kg/m2) на възраст от 39 до 47 години. Всички те са посетили ваксинационния център в истанбулската университетска болница „Джерахпаша“.

Изследователите измерват количеството антитела в кръвни проби на участниците в изследваната и контролната група. Доброволците са ваксинирани с две дози от ваксината BNT162b2 или CoronaVac, като са класифицирани в две групи според това:

  • дали са преболедували, или не коронавирус

130 участници са получили две дози от ваксината BNT162b2 и 160 – от CoronaVac. 70 от пациентите са прекарали коронавируса.

Резултатите от анализа сочат, че доброволците с тежко затлъстяване, които НЕ са преболедували ковид и са ваксинирани със…

  • BNT162b2, имат 3 пъти по-ниски нива на антитела от хората с нормално тегло (средно 5,823 срещу 19,371 AU/ml)
  • CoronaVac имат 27 пъти по-ниски нива на антитела от хората с нормално тегло (средно 178 срещу 4 894 AU/ml)

Впечатление прави, че нивото на антитела не се различава значително при:

  • пациентите с тежко затлъстяване, които са преболедували ковид и са ваксинирани с BNT162b2 или CoronaVac, и хората с нормално тегло

В числа това изглежда по следния начин – средно 39 043 срещу 14 115 AU/ml и съответно 3221 срещу 7060 AU/ml.

Най-интересното в случая е, че при пациентите с тежко затлъстяване със или без предшестваща ковид инфекция:

  • нивата на антителата сред ваксинираните с BNT162b2 са значително по-високи от тези при ваксинираните с CoronaVac

„Необходими са обаче допълнителни изследвания, за да се проучи дали по-високите нива на антитела осигуряват по-голяма защита срещу ковид“. Това казва в заключение проф. Юмук.

За превенция на здравословните рискове, които опасното болестно затлъстяване води след себе си, специалистите диетолози у нас препоръчват…

Калорекс/Calorex® – високоефективна формула за намаляване на телесното тегло по естествен начин, без гладуване и странични ефекти. Благодарение на двете взаимно допълващи се съставки – екстракт от Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) и биологично активна форма на хром (хром пиколинат) продуктът:

  • намалява образуването на мазнини (особено по корема и талията) и избирателно увеличава изгарянето им
  • потиска апетита
  • увеличава основната обмяна на веществата в организма

В допълнение продуктът регулира кръвната захар и понижава нивото на липидите в кръвта (холестерол и триглицериди).

Установено е, че след прилагане на продукта в продължение на 8 седмици, теглото намалява с над 5 kg, а само с диета – 2 kg.

Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Сподели: