затлъстяване и ковид

Често задаван е въпросът каква е връзката между затлъстяване и Ковид, и защо хората с висок индекс на телесни мазнини боледуват по-тежко. Публикация на клиничния лекар Кейт Върни, поместена на виртуалните страници на The Conversation, ни разкрива в детайли какво се случва в тялото на човек със затлъстяване, боледуващ от коронавирус.

Опасните отношения между затлъстяване и Ковид

Излишната адипозна тъкан, която съхранява мазнините, създава механична компресия при пациентите със затлъстяване. Това възпрепятства възможността им дълбоко да поемат и издишат пълна глътка въздух. Дишането изисква повече усилия при хората със затлъстяване. Това може да причини рестриктивно белодробно заболяване, което в по-серизните случаи да доведе до синдром на хиповентилация. Резултатът от него може да бъде наличие на твърде малко кислород в кръвта.

Затлъстяването води до натрупване на мастна тъкан, която разговорно наричаме мазнини. Проучвания показват, че тя може да бъде вредна. Може да се окаже, че тя действа като самостоятелен ендокринен орган, който освобождава множество хормони и молекули, водещи до постоянно възпаление в организма на хората със затлъстяване. Когато тялото е в постоянно състояние на възпаление, то освобождава цитокини (протеини, които се борят с възпалението). Те държат тялото нащрек за борба с потенциални заболявания. При хроничното им освобождаване обаче, може да възникне дисбаланс, който да причини увреждания.

banner

Още за връзката на затлъстяването с коронавируса

От своя страна коронавирусната инфекция също кара тялото да създава „пожар от цитокини”. Когато човек със затлъстяване боледува от Ковид, хроничното възпаление и инфламацията от вирусното заболяване се сливат, за да възникне огромно цитокиново възпаление и имунна дисрегулация. Последствието е сериозно увреждане на белите дробове.

Хроничното възпалително състояние може да доведе и до ендотелна дисфункция. При това състояние, кръвоносните съдове вместо да се отварят, се свиват и затварят, допълнително намалявайки кислорода в тъканите.

Увеличената мастна тъкан може да съдържа повече ангиотензин-конвертиращ ензим (ACE-2), който коронавирусът използва, за да атакува клетките. Проучване показва повишаване на ACE-2 в мастната тъкан. Това откритие засилва хипотезите, че затлъстяването играе главна роля в тежките случаи на Ковид. Обяснението е, че ако имате повече мастна тъкан, вирусът може по-лесно да зарази повече клетки, причинявайки по-голямо вирусно натоварване. То може да утежни инфекцията и да удължи периода на възстановяване.

Решение за преборване на затлъстяване и защита на здравето

Затлъстяването е един от основните рискови фактори за заразяване и тежко протичане на Ковид, и се свързва още с 236 медицински състояния. Това го прави един от най-големите врагове на доброто здраве. В тази връзка, хората със затлъстяване трябва да положат усилия, за да се преборят с опасното състояние. Постигането на нормално тегло и подобряване на здравето е възможно със здравословно хранене, спортуване и прием на Калорекс/Calorex®.

Продуктът е природно средство, одобрено от редица български специалисти в областта на храненето и диетиката. Представлява напълно натурална комбинация от две мощни, потенциращи ефектите си съставки – екстракт от Гарциния камбоджа и биоактивна форма на хром (хром пиколинат). Съдейства за редуциране на излишните килограми и ускорено изгаряне на натрупаните мазнини. Потиска апетита и засилва общата обмяна на веществата. Благоприятно повлиява кръвната захар и триглицеридите. Връща теглото в здравословна норма, без да проявява странични ефекти.

Сподели: