затлъстяване коронавирус

При страдащите от затлъстяване и наднормено тегло се наблюдава по-тежко протичане на коронавирус инфекцията, отколкото при хората с нормално тегло. До това заключение достигат лекарите, които са на първа линия в борбата с COVID-19. Нека видим защо е така и как да се намали здравният риск.

Затлъстяване и по-тежко протичане на коронавирус – проучвания по темата

Вече има доста публикации относно затлъстяването и по-тежко протичащата коронавирус инфекция. Рискът от усложнения е до 6 пъти по-висок при хора с наднормено тегло и затлъстяване. Това сочат резултатите от изследване, проведено сред 200 китайски пациенти от всички възрасти, диагностицирани с коронавирус. Данните са публикувани през месец април в сп. Metabolism: Clinical and Experimental.

Френско проучване, намерило място на страниците на сп. Obesity, сочи, че рискът от усложнения от COVID-19 е правопропорционален на теглото. Казано с други думи, колкото по-голям е индексът на телесна маса, толкова по-голяма е опасността от неблагоприятни последици за здравето.

banner

Изследването посочва също, че необходимостта от механична вентилация е по-висока при пациенти със затлъстяване, независимо от наличието на други рискови фактори.

Рискът от усложнения при хора с висока степен на затлъстяване също е толкова голям, както при хора над 65-годишна възраст. За това алармират от испанския Институт за биомедицински изследвания в Малага.

Обяснение на връзката между затлъстяване и по-тежки симптоми на коронавирус

Съществува патофизиологично обяснение на тясната връзка между затлъстяването и тежко изразените симптоми на COVID-19. Затлъстяването е свързано с намален експираторен резервен обем и намален функционален капацитет на дихателната система. Белодробната функция е още по-затруднена при лежащи пациенти с коремно затлъстяване. При тях се наблюдава ограничение в движенията на диафрагмата в резултат на голямото количество висцеларна мазнина.

Свръхкилограмите са причина и за повишено ниво на провъзпалителни цитокини в кръвта. В резултат в организма на хората със затлъстяване постоянно се поддържат хронични възпалителни процеси. Инфектирането с коронавирус допълнително утежнява състоянието на пациентите и ги прави податливи на усложнения. Това е нормално предвид факта, че при заразяване с COVID-19 в организма се разразява истинска цитокинова буря на фона на увеличения брой цитокини в организма.

Предприемане на мерки за борба с опасното затлъстяване – важна стъпка за намаляване на тежестта на коронавирус инфекцията

Придържането към здравословен режим на хранене и увеличаването на двигателната активност са в основата на ефективната борба срещу затлъстяването. За усилване на ефекта от диетата и спорта на помощ идват продуктите от фамилия Калорекс:

  • Калорекс/Calorex®
  • Калорекс Апетин/Calorex® Apetin
  • Калорекс КЛА/Calorex® CLA

Всеки един от продуктите с марка Калорекс е насочен към определен проблем. По този начин помага да се предовратят произтичащите от затлъстяването последствия и безопасно да се извърви пътят към мечтаната фигура.

Калорекс е лидер в топенето на излишните мазнини по корема и талията и дава мощен тласък на метаболизма.

Калорекс Апетин овладява апетита, като стимулира два пептидни хормона, които потискат глада.

Калорекс КЛА помага за задържане на постигнатото тегло в дългосрочен план.

Продуктите от фамилия Калорекс имат добре проучен състав и научно доказан ефект. Подходящи са за продължителен прием.

Сподели: