коронавирус наднормено тегло

Хората с наднормено тегло са в повишен риск от заразяване с коронавирус. Това става ясно от изследване, публикувано в сп. PNAS (Бюлетин на Националната академия на науките на САЩ). Научете повече в следващите редове.

Ето как е установено, че наднормено тегло увеличава риска от заразяване с коронавирус

Изследователите, провели проучването, използват биомедицинската база данни UK Biobank. Тя събира информация за здравословното състояние на британското население и е достъпна за всички учени от сферата на здравеопазването по света. Извадката е голяма – 334 000 души. Учените проследяват броя на заразените и хоспитализираните пациенти с ковид за периода 16 март-26 април 2020 г. Анализът на данните сочи, че 640 от хората (0,2%) са развили симптоми на коронавирус и са били хоспитализирани. По-подробно изследване на случаите показва, че връзката между индекса на телесна маса (ИТМ – показател за оценка на мазнините в тялото), рискът от заразяване с ковид и тежестта на протичане на заболяването е линейна.

„Колкото по-висок е ИТМ, толкова по-голяма е опасността от заразяване с коронавирус и по-тежко протичане на болестта.“

За това алармира Франсиско Тинаонес Мадуеньо, научен директор на Института за биомедицински изследвания в Малага (IBIMA) и президент на Испанската асоциация за изследване на затлъстяването (SEEDO).

banner

Изводите потвърждават резултатите от предишни проучвания. За пример ще дадем френско проучване, публикувано през април 2020 г. в сп. Obesity. То установява връзка между необходимостта от механична вентилация и тежко затлъстяване (ИТМ ≥ 35 или 40). Тук е мястото да подчертаем, че резултатите не се влияят от наличието на евентуални придружаващи заболявания.

Като причина за това специалистите посочват:

  • по-малкият белодробен капацитет на пациентите с наднормено тегло и затлъстяване в резултат на натрупаните коремни мазнини
  • хроничното възпаление, което отслабва имунитета

Предприемането на навременни мерки за справяне с опасното наднормено тегло и затлъстяването е сред най-сигурните начини за намаляване на опасността от заразяване с коронавирус и тежко протичане на болестта

За усилване на ефекта от балансираното хранене и редовният спорт водещи специалисти по хранене и диететика у нас препоръчват приема на Калорекс/Calorex®. Това е изцяло природен продукт, комбинация от две съставки, които се допълват и взаимно усилват действието си.
Всяка капсула на продукта доставя на организма 500 mg екстракт от тропическия плод Гарциния камбоджа (хидроксицитрат) и 100 mcg билогично активна форма на хром (хром пиколинат). Съставките са така комбинирани, че:

  • увеличават изгарянето на упоритите мазнините (особено в областта на корема и талията) и намаляват техния синтез, като щадят белтъчините
  • потискат апетита
  • засилват основната обмяна

Това обаче не е всичко! Продуктът допринася за намаляване количеството на триглицеридите и холестерола, и регулира кръвната захар.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ за продължителен прием. Може да се намери в аптеките или да се поръча от сайта на електронен магазим МоМо www.momo.bg.

Сподели: