индекс на телесна маса

Естествената светлина е сред външните фактори, който оказва силно влияние върху нашия индекс на телесна маса (ИТМ) – важен параметър за определяне на нормалните стойности на теглото и степента на затлъстяване. Това е изненадващото заключение на учени от Северозападния университет в Еванстън, САЩ. Разберете повече за взаимовръзката в настоящата статия.

Как слънчевата светлина влияе на индекса на телесна маса?

По думите на Катрин Рийд, доцент по неврология към Северозападния университет и един от водещите автори на изследването, индексът на телесна маса е по-малък, когато се изложим на слънчева светлина в първите часове на деня. В случай че сме под слънчевите лъчи следобед, стойността на този показател се увеличава. „Взаимовръзката е налице дори когато се вземат предвид други фактори, които влияят върху индекса на телесна маса като ниво на физическа активност, възраст, навици за сън, прием на калории и годишен сезон“, изтъква доц. Рийд. Тя разкрива, че обяснението на този феномен е просто. „В основата на всичко е светлината. Тя регулира циркадните ритми, които на свой ред регулират енергийния баланс на тялото“, твърди д-р Рийд. Така проучването потвърждава резултатите от предишни изследвания, че светлината има ключова роля при контрола на метаболизма, на апетита и чувството за глад. Д-р Филис Зий, изследовател на циркадните ритми в Северозападния университет и съавтор на изследването, заявява, че подобно на изкуствената светлина нощем, която разстройва биологичния часовник и причинява проблеми със съня, липсата на естествена светлина в утринните часове води до забавяне на метаболизма и покачване на теглото. Ето защо съветът й към всички хора, поели по пътя на отслабването, е при всяка възможност да се излагат за 20-30 минути на слънчевите лъчи в сутрешните часове на деня. За целта могат да закусват навън, да правят сутрешни разходки или просто да се настанят до прозореца в офиса, през който се прокрадва утринното слънце.

Как да се нормализира индексът на телесна маса до здравословни граници?

Все повече специалисти по хранене и диететика у нас препоръчват на своите пациенти да съчетаят контролираното излагане на слънчева светлина в утринните часове с приема на продукти с марка Калорекс. Произведени в съответствие с най-високите изисквания на добрата производствена практика, те са разумна природна алтернатива на широко употребяваните синтетични средства за контрол на теглото. Тези природни дарове са перфектното допълнение към режима за нормализира на индекса на телесна маса. Те действат в основните три направление за редуциране на теглото – потискане на апетита, ускоряване на метаболизма и намаляване на телесните мазнини. Напълно безвредни са, имат отлична поносимост и не предизвикват странични ефекти дори при продължителна употреба.

banner
Сподели: