деца със затлъстяване

Случаите на деца със затлъстяване по време на пандемията от COVID-19 са се увеличили. Преминаването към онлайн обучение и ограничаването на социалните мероприятия се отразяват негативно върху хранителните навици и двигателната активност при най-малките. Затлъстяването при децата увеличава риска от редица физически и психически заболявания. Излишните мазнини стоят в основата на над 70% от случаите на метаболитен синдром, астма, сънна апнея, хипертония и други сърдечно-съдови заболявания в детска възраст. В следващите редове споделяме съвети за сваляне на излишните килограми при деца със затлъстяване.

Рестриктивна диета при деца със затлъстяване не е правилното решение

Подрастващите се нуждаят от ежедневен прием на всички хранителни вещества – въглехидрати, мазнини, белтъчини, витамини и минерали. Нуждите при тях са много по-належащи, отколкото при възрастните, а недостигът на някой от тези компоненти в хранителния режим може да има негативен ефект върху детския организъм. Когато се стремим да регулираме теглото при деца със затлъстяване, е необходимо те да са в калориен дефицит, но рестриктивните диети не са правилният подход към най-малките. Фокусът на родителите трябва да бъде основно върху това какво хапват децата и дали с режима си набавят необходимите нутриенти, които да им осигурят достатъчно енергия. При наднормено тегло е желателно да се ограничи приемът на висококалорични продукти с ниска хранителна стойност. Такива са сладкишите, рафинираните въглехидрати, преработените меса, безалкохолните напитки с добавена захар. Вместо тях насочете вниманието на децата към вкусни плодове и зеленчуци, поднесени по апетитен и удобен начин.

Повече спорт за подрастващите

Често причината за затлъстяване при децата се крие не само в нездравословното хранене, но и в заседналия начин на живот. За да не страда детето от наднормено тегло, родителите трябва да се погрижат движението да се превърне в ежедневна активност за подрастващите. Видът на тренировките зависи от възрастта на детето. Ако то е на възраст под 14 години е препоръчително да спортува единствено със собствено тегло. Изберете активност, която да допада на детето и да се превърне в удоволствие, а не в задължение. Друг добър вариант е да се присъедините към спортните занимания на малките. Така ще прекарвате повече време заедно и ще създадете добри навици в детето. Може да заложите на упражнения, които да изпълнявате ежедневно у дома или на разходки и активности на открито.

banner

Природни продукти с доказан ефект за справяне с опасното детско затлъстяване

Родителите на деца със затлъстяване своевременно трябва да предприемат мерки за регулиране на детското тегло. Диетолозите у нас препоръчват приемът на продуктите с марка Калорекс/Calorex® като утвърден и безопасен метод за регулиране на теглото при децата. Изцяло натуралният им състав благоприятства изгарянето на мазнините, като щади белтъчините. Освен това продуктите потискат апетита, ускоряват метаболизма, регулират кръвната захар и холестерола. Помагат за поддържане на здравословно тегло след отслабване. Консултирането със специалист може да помогне на всеки родител да подбере правилния продукт според състоянието и индивидуалните нужди на детето.

Сподели: