емоционално напълняване

Стресът е част от ежедневието на мнозина в съвременния забързан свят, като хронично високите му нива могат да доведат до т.нар. емоционално напълняване. В следващите редове споделяме 3 начина, по които нервното напрежение променя обичайното функциониране на организма и води до нежелано наддаване на килограми.

Хроничен стрес = по-малко физическа активност

Всеки организъм реагира индивидуално на стреса от ежедневието, но при доста хора, които изпитват повишена тревожност, общото е, че водят заседнал начин на живот. Обяснението е, че в края на изтощителен работен ден малцина асоциират тренировката като начин за качествена почивка и релаксация. По-примамливият избор обикновено са няколко часа прекарани на дивана пред телевизора, често в компанията на вкусна храна. Но всъщност експертите са категорични, че упражненията са отлично средство за справяне с нервното напрежение, както и задължителна стъпка в превенцията на нежеланото напълняване. Ето защо за поддържане на теглото в норма и за подобряване на настроението се препоръчва поне по 30 минути движение на ден.

Хормоните имат значение, когато говорим за емоционално напълняване

Хормонът на стреса – кортизол, има важна роля за регулиране на метаболизма, понижаване на възпалението и повишаване на кръвната захар. Когато организмът е под постоянен стрес нивата на този хормон са хронично завишени и е възможно да настъпи покачване в нивата на инсулина и кръвната захар. Причината е, че при напрегната ситуация високите стойности на кортизол предизвикват освобождаване на глюкоза, която да даде на тялото нужния енергиен тласък. При хронично високи нива на стрес и следователно повишена кръвна захар има риск от натрупване на мазнини и излишни килограми, дори и хранителният режим да не създава такива предпоставки.

banner

Стресът често води до недоспиване

А хроничното недоспиване – до покачване на килограми. Доказано е, че тревожността повлиява негативно качеството на съня, а колкото по-малко отмора през нощта – толкова повече калории на следващия ден. Тук отново роля имат хормоните на глада – грелин и лептин. Грелинът изпраща до мозъка сигнали за глад, а лептинът дава индикации за ситост. Но когато човек не спи достатъчно, в тялото се отделя повече грелин и по-малко лептин. Следователно през деня се консумират повече калории и обикновено от по-вредни източници, като сладки и преработени храни. В дългосрочен план това неизбежно води до нежелано напълняване или до по-трудно сваляне на излишните килограми.

Работеща стратегия за овладяване на нежеланото емоционално напълняване

Първата стъпка в борбата с излишните килограми при високи нива на стрес е да се прилагат техники за овладяване на нервното напрежение. Част от доказаните практики за постигане на психическо и физическо благосъстояние са релаксиращите упражнения като йога, техниките за дълбоко дишане и др.

За потискане на повишения апетит в забързаното ежедневие и за справяне с напълняването диетолозите у нас препоръчват и прием на Калорекс Апетин/Calorex® Apetin. Всяка капсула от този изцяло природен продукт съдържа оптимални количества висококачествена пиноленова киселина от ядки на Корейски бор – 700 mg. При редовен прием резултатът е трайно понижаване на апетита. Този ефект се постига благодарение на действието на активната съставка, която стимулира производството на двата пептидни хормона – ССК и GPL1, потискащи чувството на глад. Продуктът е с доказана ефективност, като най-добри резултати се наблюдават при продължителна употреба. Няма данни за противопоказания и странични ефекти.

Сподели: