глад хормони

Определени хормони повлияват чувството за глад, като могат да го усилят и съответно да го потиснат. Нивата на тези хормони в организма регулират апетита и могат да повлияят на телесното ни тегло. Нека видим кои са трите хормона, отговорни за чувството за глад и ситост, и как да ги регулираме, за да редуцираме излишните килограми.

Хормони, които повлияват чувството за глад

Невропептид Y (NPY)

Хормонът се произвежда от клетки в мозъка и нервната система. Той стимулира апетита и особено глада за въглехидрати и сладки храни. Най-високи са нивата му по време на гладуване или ограничен прием на храна. В период на стрес нивата му също се повишават и това води до преяждане и увеличаване на коремни мазнини.

Препоръки за понижаване нивата на невропептид Y:

  • консумирайте достатъчно протеин
  • не гладувайте за дълъг период от време (след 24 часа глад нивата на NPY драстично се повишават)
  • приемайте разтворими фибри – те хранят добрите бактерии в чревната микрофлора и регулират нивата на NPY

Глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1)

Този хормон се произвежда в червата и е един от индикаторите за ситост. Освен това, той поддържа кръвната захар в норма.

Съвети за повишаване на нивата на GLP-1:

  • приемайте адекватни количества протеин – богатите на протеин храни доказано увеличават нивата на този хормон и подобряват чувствителността към инсулина
  • консумирайте листни зеленчуци – проучване доказва, че хората, които консумират повече листни зеленчуци повишават нивата на глюкагон-подобен пептид-1 и отслабват повече
  • добавете пробиотици – те повишават нивата на GLP-1, а това води до ограничаване на количеството приета храна

Холецистокинин (ССК)

Холецистокинин се секретира в дванадесетопръстника. Подобно на GLP-1, той също е индикатор за ситост и регулира апетита. Високите му нива доказано редуцират количеството приета храна и при слаби, и при по-пълни хора.

Стратегии за увеличаване на нивата на холецистокинин:

  • включете в менюто си полезни мазнини – те съдействат за повишено освобождаване на холецистокинин
  • приемайте фибри – проучване доказва, че консумацията на храни, богати на фибри, повишава двойно нивата на CCK

Природно средство за стимулиране на пептидните хормони, потискащи чувството за глад

Калорекс Апетин/Calorex® Apetin е уникален по рода си природен продукт, който въздейства директно върху двата хормона, които потискат глада – глюкагон-подобен пептид-1 и холецистокинин. Съдържа стандартизирана пиноленова киселина от ядки на Корейски бор. Благоприятното действие на Калорекс Апетин се дължи на способността му да предизвиква усещане за ситост. По този начин предпазва от прием на излишни калории по време на основните и междинните хранения. Калорекс Апетин се препоръчва за прием при наднормено тегло и затлъстяване, като може да се употребява и за потискане на силния апетит при нормално тегло.

Калорекс Апетин е под формата на течни капсули (Solucaps), които съдействат за цялостното усвояване на активната съставка. Това е гаранция за високата му ефективност.

Сподели: