ускоряване на метаболизма

Хиляди хора губят телесно тегло като ускоряват своя метаболизъм. Преяждането, нередовното хранене или просто липсата на здравословна храна в диетата, са част от причините, които водят до качване на излишни килограми. Специалистите са на мнение, че най-добрият начин за постигане на желаното тегло, е да се ускори процеса на метаболизма.

Когато става въпрос за загуба на тегло, първото нещо, на което трябва да се обърне внимание, е индивидуалната диета. Човек си мисли: “просто ще ям по-малко и ще отслабна”, но този метод е ефективен в краткосрочна перспектива и дава малки резултати. Ако се намали драстично количеството на приеманите калории, тялото реагира с намаляване на скоростта на метаболизма, тъй като се включва режима “глад”.

Това се случва, когато се ограничава приема на храна или се пропускат хранения. Обяснението за това е много просто: от ежедневно приетата храната, човек получава хранителни вещества и енергия. Ако използва повече енергия на ден, отколкото получава с храната, тялото ще започне да отнема част от мазнините, за да компенсира липсващата енергия. Пропуснатият хранителен прием, не съдържа необходимите хранителни вещества за тялото, затормозява се метаболизма, което, от своя страна, заставя мазнините да се върнат към обратно, след като диетата приключи.

banner

Забавеният метаболизъм веднага се отразява на самочувствието: умора и отпадналост са първите преки признаци за това, че в храненето нещо липсва.
Вместо твърда диета, заменете брашното и мазните храни с техни леки еквиваленти; направете плодовете и зеленчуците основна храна на вашата трапеза.

Физическите упражнения са втората част от програмата за загуба на тегло. Включването на тялото в ритъм и движение е отличен начин за засилване на метаболизма. Факт е, че при физически натоварвания се изгарят калории както по време, така и след изпълнение на упражненията. Ускорява се метаболизма, дори и в покой, а тялото изгаря повече калории.

Най-трудната част от упражненията е да се постави началото. След като веднъж направите усилие, за да стане физическата активност част от вашето ежедневие, ще забележите, че с всеки изминал ден ви става по-леко и по-приятно. Постарайте се да отделите само 30 мин. на ден за упражнения, като бързо ходене, тичане, колоездене или плуване. Правете го три пъти седмично. Намаляването на теглото може да бъде най-ефективно като се ускори метаболитния процес.

Комбинацията от ежедневни упражнения и здравословна диета е най-простия и здравословен начин. Като за начало, имате нужда от малко воля и отдаденост, но след като почувствате удоволствието от загуба на тегло, вашият нов и здравословен начин на живот ще се превърне във ваша втора природа.

Сподели: