Затлъстяване – нови провокиращи фактори и решения

Толкова много хора по света страдат от затлъстяване, че проблемът придобива пандемични размери. В опит да му противодействат учените се стремят да стигнат до корена на причините за появата му. В редовете по-долу ще разберем докъде са стигнали в търсенията си.

Еволюцията в биологичен и в кулинарен аспект има голяма роля за глобалния проблем със затлъстяването

Оказва се, че еволюционният натиск върху нашите предци е дал начален тласък и е помогнал за оформянето на смущаващи физически белези, които проявяваме днес.

Ранните хора практически са развили перфектен от еволюционна гледна точка модел за оцеляване. Те са извличали максимален брой калории от минимално количество храна. Това отчасти обяснява съвременният глад за мазни и висококалорични хранителни продукти. Животът на съвременният човек обаче е доста по-заседнал в сравнение с този на първобитните хора. Освен това днес достъпът до мазни и богати на калории храни не изисква отстрелване на едър дивеч с лък или дебнене на риба с копие. Засищащите, даже пресищащи по хранителна стойност храни, са лесно достъпни и масово разпространени.

Този факт някак обръща перспективата

Това, което за древните е било успешен прийом за оцеляване, от гледна точка на модерното общество е спънка в човешката еволюция. Повечето храни, които съвременният човек консумира са прекалено калорични. Той рядко успява да оползотвори и изразходи излишните калории.

В допълнение готвенето и силната предварителна обработка на продуктите може да освободят допълнителни калории в храната

Последни изследвания сочат, че кулинарната обработка на богати на хранителни вещества продукти, увеличава количеството на достъпните за усвояване калории в тях. Проучвания при две групи хора, приемащи еднаква храна, в единия случай готвена, в другия – сурова, показват, че хранилите се с обработената храна натрупвали много по-лесно излишни килограми.

Допълнителен, засилващ калоричността ефект, се наблюдава в случаите на пасиране, блендиране и други видове раздробяване, особено на продукти като ядки и месо

Приемането им в максимално раздробен и смлян вид улеснява значително обработката и позволява усвояването до последно на наличните в тях калории. Това не се наблюдава, когато продуктите се приемат сурови или по-слабо обработени. Биохимично закономерността се обяснява с това, че сериозната механична обработка освобождава затворените в клетките хранителни вещества и ги прави по-лесно усвоими. Клетките на растенията и растителните продукти имат здрави клетъчни стени. Освен това мазнините са затворени в липидни структури, покрити с протеинов слой, което действа като бариера за възпрепятстване на усвояването им. Тази своеобразна бариера обаче лесно се вдига след термичната и механична обработка.

Новото природно решение срещу затлъстяване

Вярно е, че напредъкът в гастрономично отношение ни е направил по-претенциозни откъм храната. Това е довело до значително увеличаване на броя на хора със затлъстяване. Напредъкът е помогнал и за разработването на безвредни природни средства за справяне с излишните килограми. Верен помощник в редуцирането на теглото е Калорекс/Calorex®. Този виден представител от фамилия Калорекс представлява комбинация от две съставки, които допълват своето действие. Всяка капсула съчетава в едно силата на хидроксицитрат и хром пиколинат.

Нека видим какво се крие зад тези екзотични имена

Хидроксицитратът е вещество, извлечено от тропическия плод Гарциния камбоджа. В последните години то се радва на засилен интерес от хората със затлъстяване, защото помага за редуциране на телесната маса без драстични диети. Силата му се крие в способността да намалява количеството мазнини чрез потискане на синтеза им и увеличаване на изгарянето. При това хидроксицитратът има щадящо белтъчините действие. Спомага и за намаляване на холестерола и триглицеридите в кръвния серум.

Хром пиколинатът е биологично активна форма на хрома. Той се бори със затлъстяването, като засилва основната обмяна и потиска апетита. Подобно на хидроксицитратът има отношение към холестерола. Понижава „лошия“ и увеличава „добрия“ холестерол.

Комбинацията от хидроксицитрат и хром пиколинат в Калорекс е изключително ефективна срещу затлъстяване

Доказано е, че след използване на продукта в продължение на 8 седмици, теглото намалява с над 5 kg, докато само с диета загубените килограми са едва 2. Ефектът е особено видим в проблемни зони като корема и талията.

За постигане на оптимални резултати се препоръчва приемът на Калорекс да се съчетае със здравословен хранителен режим и умерена двигателна активност. Продуктът е напълно безвреден. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции дори при продължителна употреба.

borola

Може също да харесате

Коментари

avatar