преработени храни

Многобройните преработени храни, които преливат от щандовете на хранителните магазини, са сред главните „виновници“ за епидемията от затлъстяване в съвременния свят. Научете повече за тях.

Преработени храни, ето какво представляват

Словосъчетанието „преработени храни“ се използва за обозначаване на хранителни продукти, които са преминали през механична или химическа преработка. Процесирането на хранителните продукти се извършва, за да се подобри търговският им вид и да се увеличи срокът им на годност. Обикновено тези храни се предлагат в шумящи опаковки. Съдържат прекалено много сол и захар, трансмазнини и рафинирани растителни масла, както и много изкуствени съставки. Бедни са на витамини, минерали и фибри. Изискват по-малко време и енергия за храносмилане и с тях лесно се преяжда.

Последици от прекомерния прием на преработени храни и начини за минимизиране на здравния риск

Засилената консумацията на преработени хранителни продукти често е причина за развитието на редица болести, превърнали се в бич за съвременното общество. Такива са затлъстяване, хипертония, висок холестерол, диабет. За сравнение, някои примитивни племена, които ядат минимално преработена храна, са в перфектна форма и в много добро здраве. Именно на техният начин на хранене се основава съвременната палео диета, един от най-популярните хранителни режими за отслабване. Според привържениците на този тип хранене то е най-ефективният начин за предпазване от болестите на цивилизацията. Доводите им са, че е в съзвучие с човешкия генотип и оказва положително влияние върху здравето.

Избягването на преработени храни е важна, но недостатъчна крачка за справяне със затлъстяването и поддържане на добро здраве

Специалистите по хранене и диететика у нас са категорични, че здравословният хранителен режим може да има положителен ефект върху теглото само ако е съчетан с подходяща двигателна активност. За усилване действието на диетата и спорта, те препоръчват още приема на висококачествен продукт за отслабване.

Калорекс/Calorex® е безспорен лидер сред продуктите за редуциране на теглото. Той допринася за справяне с излишните килограми по естествен начин, без гладуване и без да се наблюдават странични действия. Мощният му ефект се дължи на рационалната комбинация от екстракт на Гарциния камбоджа (хидроксицитрат) и биологично активна форма на хром (хром пиколинат). Съставките взаимно усилват и допълват своя ефект. В резултат Калорекс:

  • потиска апетита
  • ускорява метаболизма
  • намалява образуването на мазнини и увеличава изгарянето им

Ползите от Калорекс не спират дотук!

Той регулира кръвната захар и нормализира серумния холестерол и триглицеридите. Освен това щади белтъчините. Има удобен прием – дозира се по 2 капсули дневно, 30 минути преди хранене. За постигане на оптимални резултати се препоръчва продължителен прием.

Калорекс е наличен в аптеките в цялата страна, в специализираните магазини „Здраве и природа“ и в електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

Сподели: