наднормено тегло ускорено стареене на мозъка

Канадско проучване показва, че хората с наднормено тегло или затлъстяване с в по-голям риск от ускорено стареене на мозъка. Изследователите откриват връзка между излишните килограми и когнитивното поведение на участниците.

Повече за методите на проучването

До момента са известни редица негативни последици за здравословното състояние от излишните килограми. Най-често наднорменото тегло се свързва с развитието на сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и високо кръвно налягане.

Ново изследване, открива корелация между наднорменото тегло и увреждане на когнитивната функция. Учените измерват както общите телесни мазнини на участниците, така и висцералните мазнини, които се натрупват предимно в коремната област. За да измерят когнитивните способности на участниците, изследователите използват два теста:

banner
  • Тест за заместване на цифров символ – измерва скоростта за обработка на данни
  • Монреалска когнитивна оценка – многокомпонентен тест за измерване на когнитивните способности

При разчитане на данните екипът взима под внимание налична информация за сърдечно-съдов риск, образованието на участниците и доказана с ЯМР съдово-мозъчна болест, която се свързва с нарушения в когнитивната функция.

Резултатите показват, че високите нива на висцерални мазнини и обща телесна маса водят до значително по-слабо представяне на двата теста за измерване на когнитивните способности. При участниците с най-високи нива на телесни мазнини стареенето на мозъка е ускорено с около 3 години в сравнение с тези, които имат най-ниски нива на затлъстяване (25%).

Обяснението на учените за ускорено стареене на мозъка при хора с наднормено тегло

Въпреки че проучването не доказва причинно-следствената връзка между наднорменото тегло и когнитивното увреждане, учените предполагат, че системното възпаление е главният „виновник“ за ускореното стареене на мозъка. Тази хипотеза е подкрепена от друго изследване, което включва 15 000 участници и доказва покачване в нивата на С-реактивен протеин при тези с висок индекс на телесна маса и повишени стойности на висцерални мазнини.

Има и косвени последици от затлъстяването, които се свързват с увреждане на мозъка. Наднорменото тегло води до намален приток на кръв към мозъка. Това увеличава риска от съдово микроклетъчно увреждане, което е предпоставка за влошени когнитивни способности.

Основната препоръка на експертите за хората с наднормено тегло или затлъстяване е да се придържат към режим за отслабване, който включва редовна физическа активност, балансирано хранене и контрол над нивата на кръвната захар. Специалистите акцентират върху значимостта на упражненията, тъй като по време на тренировка се подобрява кръвоснабдяването, включително и към мозъка.

Природно решение за сваляне на излишните килограми в областта на корема и талията

За намаляване обиколката на талията и корема наши специалисти по хранене и диететика препоръчват прием на Калорекс/Calorex® в допълнение към балансирания хранителен и тренировъчен режим. Този изцяло натурален продукт е разработен специално, за да изгаря упоритите коремни мазнини. Мощният му ефект се дължи на комбинацията от две активни съставки – екстракт от тропическия плод Гарциния камбоджа (хидроксицитрат) 500 mg и биологично активна форма на хром (хром пиколинат) 100 mcg. Те взаимно подсилват действието си и гарантират избирателно изгаряне и намален синтез на мазнини, подобряване обмяната на веществата в организма и потискане на апетита. Безспорно предимство на продукта е, че има щадящо белтъчините действие. За постигане и поддържане на оптимални резултати се препоръчва редовен прием. Дозировката е 2 капсули дневно, 30 минути преди хранене. Продуктът е с висок профил на безопасност и няма данни за противопоказания.

Сподели: