сваляне на тегло

Дори малко сваляне на тегло може да намали опасността от развитие на доброкачествени тумори на дебелото черво (аденоми, полипи), които:

  • ако не се контролират имат потенциал след години да се превърнат в злокачествено новообразувание

Това е заключението на ново проучване. Резултатите са публикувани в изданието на сп. JNCI Cancer Spectrum от 1 февруари 2022 г.

Сваляне на тегло – начин за профилактика на злокачествен тумор на дебелото черво

Учените използват самоотчетени данни за теглото от скринингово проучване за рак на простатата, белия дроб, дебелото черво и яйчниците. Изследването е проведено в периода 1993-2001 г. сред 155 000 мъже и жени на възраст между 55 и 74 години.

banner

Изследователите се фокусират върху хора от скрининговата група, изследвани за колоректален рак в началото на проучването и 3-5 години по-късно.

При анализа на данните учените забелязват, че:

  • намаляването на теглото в зряла възраст дори с 0,5 кг е свързано с 46% по-малък риск от полипи по дебелото черво

Изследователите подчертават, че това особено ясно се вижда при възрастни мъже, които са били с наднормено тегло и затлъстяване.

Наблюдава се и обратната тенденция. Възрастните хора, които са натрупали 2,7 кг за 5 години, са с 30% по-висок риск от аденоми на дебелото черво.

Посланията на учените

„Въз основа на резултатите от нашето изследване искаме да акцентираме върху две важни послания за общественото здраве.

Първото е, че постигането и поддържането на здравословно тегло в зряла възраст може да помогне за предотвратяване на колоректален аденом. Това от своя страна е предпоставка за по-малък риск от колоректален карцином.

Второто е, че отслабването при възрастни, особено при такива с наднормено тегло и затлъстяване, е от полза за цялостното здравословно състояние“. Думите са на главния автор на изследването д-р Катрин Бери, която е асистент в университета на Мериленд в гр. Балтимор.

За здравословно сваляне на тегло при хора, страдащи от наднормено тегло и затлъстяване, наши специалисти диетолози препоръчват…

Калорекс/Calorex® – продукт за отслабване на базата на натурални съставки, който няма странични ефекти. Формулата комбинира 500 mg екстракт от Гарциния камбоджа (хидроксицитрат) и 100 mcg биологично активна форма на хром (хром пиколинат). Съставките се допълват и взаимно усилват действието си за постигане на дълготраен резултат в редукцията на теглото и мазнините.

Хидроксицитратът намалява количеството мазнини в тялото, като увеличава изгарянето и потиска синтезата им. Той има щадящо белтъчините действие.

Хром пиколинатът потиска апетита и увеличава основната обмяна. В допълнение понижава серумния холестерол и увеличава нивото на липопротеините с висока плътност (HDL).

Продуктът има удобен прием. Дозира се по 2 капсули дневно, 30 минути преди хранене. За постигане на оптимални резултати се препоръчва продължителен прием, съчетан със здравословен хранителен режим и подходяща двигателна активност.

Сподели: