Не можем да се предпазим от абсолютно всички заболявания, но контролът върху тези от тях, които са свързани с нездравословна диета, е изцяло в наши ръце. А лошите хранителни навици са сред главните рискови фактори за появата на диабет.

Намаляване на теглото – включето го в борбата с диабета!

По традиция се смята, че диабетът е резултат от консумацията на определени видове храни (особено сладки), от наследяване на определени гени и др. Но проучванията през последните години показват, че той е резултат от хронично възпаление. Онова, което консумирате, дали ще е хляб, безалкохолна напитка, шоколад и др., не провокира директно заболяването от диабет. Всъщност по-основателен източник на риск е възпалението, което обхваща абсорбиращите глюкоза клетки и не им позволява да функционират добре. Мазнините са главната причина за редица здравословни проблеми. Ето защо е важно да включите контрола над теглото в списъка с методите за справяне със заболяването.

Захарта – причина за преяждане и пречка за намаляване на теглото

Захарта може да не е главния „виновник“ за диабет. Но захар, прибавена към преработени храни, със сигурност е най-голямата причина за преяждане. За разлика от храни, като картофи, плодове или качествения шоколад, захарта не дава усещане за засищане. Именно поради това се прибавя към толкова много храни в лесни за преработка форми и с високо съдържание на глюкоза.

Диабет – затлъстяване – каква е връзката?

Диабетът е придобил мащабите на епидемия в съвременните страни не защото хората внезапно са останали без воля. И не защото човешкият геном е започнал да се изявява по някакъв нов начин. Масовостта на инсулинова резистентност, преддиабета и самият диабет, се дължат пряко на излишъците от храна в обичайното ни меню. Тези излишъци водят до другата съвременна епидемия – затлъстяването. А то, както знаем, е пряко свързано с диабета. Може да се каже, че затлъстяването е просто хроничен енергиен дисбаланс, при който излишъкът се съхранява все повече и повече в телесни мазнини. Увеличаването на мастните запаси е опасно явление, което ни дава знак да започнем да „натискаме спирачките“.

Контрол над теглото и избягване риска от диабет с природен продукт

Вече има достатъчно научни данни, че намаляването на теглото понижава риска от диабет и много други заболявания. Успешният контрол на килограмите е възможен с природния продукт Калорекс Липас/Calorex®, който има свойството да попива мазнините. Това става благодарение на активната съставка хитозан (разтворими фибри), която се извлича от морски раковини. За постигане на още по-голям контрол върху теглото се препоръчва комбиниране с други продукти от Фамилия Калорекс.

 

Сподели: