напълняване след спиране на цигарите

Много хора имат желание да откажат тютюнопушенето, но се притесняват от напълняване след спиране на цигарите. В следващите редове споделяме какви са причините за наддаване на килограми след преустановяване на вредния навик и препоръки за поддържане на здравословно тегло.

Напълняване след спиране на цигарите – ето каква е причината

Никотинът ускорява метаболизма и потиска чувството на глад. Установено е, че при консумация на тютюневи изделия се увеличава броят на калориите, които се изгарят в покой с 7-15%. Когато нивата на никотин в организма спадат, резултатът е забавена обмяна на веществата.

Оказва е, че при пушачите, които опитват да елиминират този вреден навик, се наблюдава още повишен апетит, особено към храни с високо съдържание на захар и въглехидрати. Причината е, че отказът от цигарите води до повишаване нивата на инсулин. Високият инсулин сваля нивата на кръвната захар, което засилва глада за въглехидрати и нездравословни продукти. Подхранването на никотиновата зависимост с друг заместител, като храната, се нарича още компенсаторно поведение. При хранене се активира същия допамин в мозъка като при употреба на никотин.

banner

Препоръки за поддържане на здравословно тегло след отказване от цигарите

Специалистите са категорични, че страхът от наддаване на килограми не бива да спира хората, които имат желание да се откажат от цигарите. По-добрият вариант е да се предприемат своевременни стъпки, които да предотвратят напълняването. Препоръчително е да се придържате към:

  • Здравословен хранителен режим
  • Редовна физическа активност

Спазването на балансиран хранителен режим е предпоставка за постигане на здравословно тегло след отказ от цигарите. Храните, богати на фибри, са особено подходящи, защото засищат бързо и за дълъг период от време. Най-добрите източници на фибри са краставици, ечемик, слънчогледово семе, спанак, гуава, грах, кашу, ябълки, ягоди, круши. Те утоляват силния глад и предотвратяват опасността от преяждане. Също така обърнете внимание на хранителните навици. За добра обмяна на веществата се препоръчва да хапвате често, но по-малко и да избягвате да се храните късно вечер. През деня внимавайте с междинните хранения. Вместо пакетираните сладкиши и закуски се препоръчва консумацията на ядки и плодове в умерени количества.

За бърз метаболизъм е добре да наблегнете на двигателната активност в ежедневието. Това ще ви помогне в изгарянето на излишни мазнини и ще намали високите нива на стрес, характерни за този период, които обуславят желанието за прием на повече калории. Изберете физическа активност, която ви носи удоволствие и я практикувайте редовно.

Природен продукт, който е отлично допълнение към здравословните навици

Неконтролируемият апетит след отказ от тютюнопушене може да доведе до системно преяждане и значително повишаване на теглото. За успешното му овладяване е удачен приемът на природно средство за потискане на глада и регулиране на теглото. С доказан в практиката ефект за овладяване на силния апетит се откроява Калорекс Апетин/Calorex® Apetin. Всяка течна капсула съдържа 700 mg стандартизирана пиноленова киселина, извлечена от ядки на Корейски бор. Тя има свойството ефективно да потиска на хормонално ниво повишения апетит, характерен за наскоро отказали тютюнопушенето хора. Продуктът понижава чувството за глад и намалява излишния прием на калории. Съчетан със здравословен хранителен режим и двигателна активност той представлява още един спасителен изход от грозящата всеки пушач опасност от напълняване.

Сподели: