наднормено тегло последствия

Учени разкриха, че има опасност от неблагоприятни последствия за мозъка на хора с наднормено тегло и затлъстяване. Ново проучване, проведено в Университета в Кеймбридж, установява отклонения в бялата материя на мозъка при хора с наднормено тегло в средна възраст. Бялата материя е тъканта, която свързва областите в мозъка и позволява предаването на информация между отделните зони. Научете повече по темата в следващите редове.

Връзка между състоянието на мозъка и наднорменото тегло

Мозъкът намалява своя обем с напредване на възрастта. Учените все повече започват да свързват затлъстяването (което доказано провокира здравословни проблеми) и с процеса на стареене на мозъка.

Проведеното изследване разглежда въздействието от наднорменото тегло и затлъстяването върху структурата на мозъка през целия съзнателен живот. То цели да установи има ли връзка между наднорменото тегло и промените в мозъка, характерни за процеса на стареене. Екипът от учени анализира данните от проучването, което включва 473 лица на възраст между 20 и 87 години. Резултатите са публикувани в Журнала по Невробиология на стареенето.

banner

Изследователите разделили данните на две категории, в зависимост от теглото на участниците – с нормално и с наднормено тегло. Това, което открили, било забележителна разлика в обема на бялото вещество в мозъка на хората с наднормено тегло в сравнение с хората с нормално. Бялата материя на хората със свръхтегло е силно редуцирана, съпоставена с тази на хората с нормално тегло.

Възрастови изменения в мозъка, последствия от наднормено тегло

Екипът от учени опитали да анализират как точно обемът на бялата материя се свързва с възрастовите изменения при двете групи. Те открили, че бялата материя на човек около 50-те с наднормено тегло наподобява тази на човек с нормално телесно тегло на 60 години. Ясно се откроява 10-годишна разлика във възрастта на мозъка. Резултатът обаче се отнася за участниците, които са навлезли в средна възраст. Това означава, че мозъкът може да бъде особено уязвим през този период.

Ефективно средство за трайно справяне с наднорменото тегло

Отслабването е единственият сигурен метод за неутрализиране на негативните последствия за здравето. Специалистите препоръчват да се постъпи разумно и да се приложи здравословен и щадящ начин за отслабване. Чудесно допълващо средство към един добре балансиран и здравословен хранителен режим за редуциране на излишното тегло е природният продукт Калорекс/Calorex®. Той е с доказан благоприятен ефект и безопасен произход. Калорекс съдържа натурални активни съставки с взаимно допълващо действие – биоактивна форма на хром (хром пиколинат) и екстракт от Гарциния Камбоджа. Приемът на Калорекс съдейства за трайно понижаване на телесното тегло, изгаряне на натрупаните мазнини и потискане на силния апетит. Благодарение на щадящото белтъчините действие, Калорекс не повлиява негативно мускулната маса. Има ускоряващ основната обмяна на веществата ефект, с фокус върху подобряване на метаболизма на въглехидратите и мазнините.

Калорекс се дозира по 2 капсули дневно, след хранене. Няма противопоказания.

Сподели: