Нови открития за последствията от наднормено тегло

Ново проучване, проведено от учени в Университета в Кеймбридж, установява отклонения в бялата материя на мозъка при хора с наднормено тегло в средна възраст. Бялата материя е тъканта, която свързва областите в мозъка и позволява предаването на информация между отделните зони.

Връзка между състоянието на мозъка и наднормено тегло

Мозъкът намалява своя обем с напредване на възрастта, но учените все повече започват да свързват затлъстяването (което така или иначе се свързва с болести като диабет и сърдечни заболявания) с процеса на стареене на мозъка.

Проведеното проучване разглежда въздействието от наднорменото тегло и затлъстяването върху структурата на мозъка през целия съзнателен живот, за да се установи дали има връзка с промените в мозъка, характерни за процеса на стареене.

Екипът от учени анализира данните от проучването, което включва 473 лица на възраст между 20 и 87 години. Резултатите са публикувани в Журнала по Невробиология на стареенето.

Изследователите разделили данните на две категории, в зависимост от теглото на участниците – с нормално и с наднормено тегло. Това, което открили, било забележителна разлика в обема на бялото вещество в мозъка на хората с наднормено тегло в сравнение с хората с нормално тегло. Бялата материя на хората със свръхтегло е силно редуцирана, съпоставено с това на хората с нормално тегло.

Възрастови изменения в мозъка, причинени от наднормено тегло

Екипът от учени опитали да анализират как точно обемът на бялата материя се свързва с възрастовите изменения при двете групи. Те открили, че бялата материя на човек около 50-те с наднормено тегло наподобява тази на човек с нормално телесно тегло на 60 години. Което ясно показва 10-годишна разлика във възрастта на мозъка. Това обаче се отнася за участниците след навлизане в средна възраст, което означава, че мозъкът може да бъде особено уязвим през този период.

Ефективни средства за трайно справяне с наднормено тегло

Отслабването е единственият сигурен метод за неутрализиране на негативните последствия за здравето. В случая е препоръчително да се постъпи разумно и да се приложи здравословен и щадящ начин за отслабване, а не да се прибягва до опасни и ограничаващи диети.

Чудесно допълващо средство към един добре балансиран и здравословен хранителен режим са продуктите от програма Калорекс/Calorex®. Те са с доказан ефект и безопасен произход и съдействат за трайно понижаване на телесното тегло без гладуване и негативни последствия за здравето.

borola

Може също да харесате