затлъстяване при децата в България

Според данни на Националния център по обществено здраве и анализи се наблюдава тревожна тенденция на нарастване на случаите на затлъстяване при децата в България. Родината ни заема едно от челните места по затлъстяване в детска възраст, следвана от Гърция, Чехия и Великобритания. Най-малко деца с наднормено тегло има в прибалтийските държави – Литва, Латвия и Естония. Ето как изглежда в цифри проблемът затлъстяване сред българските деца.

Какъв е процентът на разпространение на затлъстяване при децата в България?

Специалисти и диетолози заключват, че в България са налице сериозни проблеми с храненето при подрастващите. Национално представително проучване сред учениците от 1-ви до 12-ти клас сочи, че над 30% от българчетата имат наднормено тегло, а със затлъстяване са 13%. Последното национално изследване на храненето показва, че 30% от момичетата и 15% от момчетата у нас са със затлъстяване. На базата на данни от предходни периоди се отчита неблагоприятно нарастване на броя на българските деца с наднормено тегло и затлъстяване.

Кои фактори сериозно допринасят за влошаване на проблема?

Проведено у нас проучване показва, че голяма част от учениците не се хранят здравословно и редовно консумират вредни храни:

banner
  • 33% от децата в училищна възраст се хранят с тестени изделия поне веднъж на ден
  • 21% ежедневно консумират сладкарски изделия
  • 13% редовно консумират пакетирани храни
  • 20% от учениците ежедневно пият висококалорични безалкохолни напитки
  • над 6% от децата у нас рядко консумират пресни плодове и зеленчуци

Най-притеснително е това, че в посочените проценти на подрастващите с неправилен хранителен режим влизат голяма част от децата със затлъстяване. Много от тях не биват мотивирани да започнат здравословен хранителен и двигателен режим за сваляне на излишните килограми.

На какво може да се разчита за справяне със сериозния проблем затлъстяване при децата?

Едно от ефективните, изпитани и безопасни решения на проблема с наднорменото тегло и затлъстяването при децата предлагат продуктите от фамилия Калорекс. Чрез природната сила на висококачествените продукти Калорекс, всяко дете може да получи необходимата грижа за успешно справяне със затлъстяването. Продуктите Калорекс са разработени от видни специалисти и дават решение за едни от най-разпространените проблеми в цял свят – наднормено тегло и затлъстяване. Всички продукти от фамилия Калорекс съдържат проучени натурални активни съставки. Приемът им има доказан благоприятен ефект при изгаряне на мазнините, потискане на силния апетит, сваляне на излишните килограми и поддържане на здравословно тегло.

Схемата за прием на продуктите Калорекс от деца със затлъстяване и наднормено тегло е необходимо да бъде определена от специалист. Препоръчва се приемът на продукти от фамилия Калорекс да се комбинира с пълноценен хранителен режим и физическа активност.

Сподели: