Хитозан е вид линеен полизахарид, който се извлича от хитина при неговото деацетилиране. Хитинът е вещество, което се съдържа в черупките на някои безгръбначни животни (миди, скариди, раци и др.), а също така може да бъде открит в различни видове гъби или дрожди.

Хитозан намира приложение в областта на биотехнологиите, козметиката и хранително-вкусовата промишленост. Поради способността му да се свързва с мазнините и по този начин да редуцира количеството на приетите калории хитозан се използва като хранителна добавка за намаляване на излишните килограми. Свързвайки се с мазнините при попадането им в стомашно-чревния тракт полизахаридът се отделя от организма заедно с тях преди да бъдат абсорбирани. Поради това негово свойство специалистите го определят като естествен блокер на мазнините. Заедно с приложението на хитозан в борбата с наднорментото тегло учените са на мнение, че той спомага и за намаляване на “лошия” холестерол и триглицеридите в кръвта, като същевременно повишава количеството на “добрия” холестерол. Редица изследвания потвърждават ефективността на хитозан при проблеми с наднорменото тегло и затлъстяването.

В днешно време проблемът с наднорменото тегло придобива мащабни размери. Затлъстяването създава сериозен риск от редица неблагоприятни последствия, като повишено кръвно налягане, захарен диабет тип 2, кардиомиопатии, ортопедични усложнения, проблеми с черния дроб, жлъчни заболявания и др. В тези случаи специалистите препоръчват употребата на продукти, които имат доказан ефект в борбата с излишните килограми. Именно такъв е природния продукт Калорекс Липас от фамилия Калорекс, който съдържа високо пречистен стандартизиран екстракт от хитозан.

banner

Приемът на Калорекс Липас е подходящ при наднормено тегло и високи стойности на холестерол в кръвта. Има доказано висок профил на ефективност и безопасност. Дори при продължителна употреба не са регистрирани нежелани ефекти. За още по-голям ефект по отношение изчистването на мазнини от организма Калорек Липас може да се приема в комбинация с витамин С.

Сподели: