наднормено тегло в детска възраст

Все по-често лекарите алармират, че проблемът с наднорменото тегло при децата придобива глобални размери. За съжаление проблемът не подминава и българските деца, а фактите са обезпокояващи. Според различни статистически проучвания всяко 3-то дете у нас е с наднормено тегло. Затлъстяването създава сериозен риск от редица неблагоприятни последствия, като повишено кръвно налягане, захарен диабет тип 2, кардиомиопатии, ортопедични усложнения, проблеми с черния дроб, жлъчни заболявания, обриви, депресии и др.
Причините за наднорменото тегло в детска възраст са най-различни, но лекарите определят като по-значими следните:

1. Недостатъчна физическа активност (хиподинамия) – липсата на редовни упражнения, заседнал начин на живот, стоене пред телевизора и компютрите са едни от водещите причини за проблеми с наднорменото тегло при децата. Специалистите препоръчват по-продължителни разходки (по възможност сред природата), практикуване на различни спортове, като плуване, гребане, каране на колело, волейбол, танци и др.

2. Начин на хранене – нездравословното и нередовно хранене, прехранването и преяждането често водят до натрупване на излишни килограми. Пиците, сандвичите, пържените картофки и газираните напитки биха могли да се заменят с плодове, зеленчуци и фрешове, които са много по-здравословни и същевременно от тях не се пълнее.

banner

3. Недостатъчно сън – наред със всички неблагоприятни ефекти, недоспиването оказва отрицателно въздействие и върху килограмите. Статистиката сочи, че децата, които не се наспиват достатъчно са по-предразположени към напълняване. Хроничното недоспиване нарушава производството на храносмилателни ензими и храната не може да се обработва пълноценно.

4. Психологични фактори – негативните емоции и стресът са едни от ключовите фактори за проблема с килограмите. Учените предупреждават, че колкото по-голям е стресът, толкова по-голям е и рискът от наднормено тегло.

5. Хормонални причини – към тях се отнасят понижената функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), повишената функция на панкреаса (хиперинсулинизъм) и надбъбречната жлеза (свръхсекреция на кортизол).

6. Генетична предразположеност – според специалистите затлъстяването е по-често при деца, чиито родители са с наднормено тегло и затлъстяване. Въпреки това е установено, че само 5% от хората имат генетична предразположеност към напълняване.

Лекарствените средства, които се използват за намаляване на теглото при възрастни хора не са подходящи за деца, поради висок риск.

Природните продукти Calorex и Calorex CLA от Фамилия Calorex са подходящи средства при затлъстяване в детска възраст. Те са безвредни и с отлична поносимост.

Незабравяйте, че профилактиката на затлъстяването трябва да започне в най-ранна детска възраст!

Сподели: