затлъстяване при бременни

Учени от Калифорния съобщават за важно откритие, доказващо връзката между затлъстяване при бременни жени и влизането в ранен пубертет на техните деца. Данните са публикувани в Американския журнал по епидемиология. Имайки предвид важността на проблема затлъстяване у нас, в следващите редове ще запознаем бъдещите майки с тези данни.

Учените твърдят – затлъстяване при бременни жени може да стане причина за ранен пубертет при техните наследници

Американските учени отбелязват, че в световен мащаб се наблюдава тенденция за по-ранно навлизане в пубертет при момичетата. Според тях, този процес се неглижира и се допуска сериозна грешка. Тя се състои в изграждането на ново схващане, че намалява възрастта, за която се счита, че е нормално момичетата да навлизат в пубертета. В някои страни се стига до крайност и за стандарт започва да се приема навлизане в пубертет на едва 7-годишна възраст.

Изследователите твърдят, че съществува връзка между жените със затлъстяване и настъпването на по-ранен пубертет на техните наследнички. Дъщерите на жени, които са имали затлъстяване преди забременяването, са три пъти по-застрашени от ранно съзряване. Сравнението е направено спрямо момичета, чиито майки са имали здравословно тегло преди да забременеят. В проучването си американските учени са използвали данни от 421 двойки майка-дъщеря. Най-висок риск от ранен пубертет се отчита при децата на жени, които преди забременяването са имали индекс на телесни мазнини над 25.

banner

Планирате бременност? Погрижете се за здравословното си тегло!

Учените апелират към мониториране на теглото на всяка жена, планираща бременност. Навлизането в този важен период от живота със здравословно тегло и без затлъстяване е съществено за здравето на детето. Специалистите препоръчват на дамите, които са със затлъстяване и планират зачеване, на първо място да положат усилия за справяне с наднорменото тегло и високия процент мазнини.

Съвети за справяне със затлъстяването при планиране на бременност

Изнесените данни потвърждават за пореден път колко важно е здравословното тегло и нормалният индекс на телесна маса (ИТМ). Това важи в пълна сила за бъдещите майки и за здравето на техните деца. Специалистите съветват всяка жена, която планира бременност, да се храни пълноценно, да спортува повече и да подпомогне здравословното отслабване с природен продукт. Всяка дама може да пребори затлъстяването и да нормализира теглото си, като се довери на Калорекс/Calorex®.

Калорекс е изцяло природен продукт, съдържащ екстракт от билката Гарциния Камбоджа и биоактивна форма на хром – хром пиколинат. Приемът му спомага за редуциране на наднорменото тегло и затлъстяването по естествен начин. Калорекс подпомага топенето на излишните мазнини и трайното поддържане на теглото в здравословни граници.

Продуктът се препоръчва за прием в съчетание със здравословен режим на хранене и физическа активност. Поради естествения произход на активните съставки, Калорекс няма странични ефекти и може да се приема продължително време.

Сподели: