здравословно тегло

Въпреки че много хора биха се зарадвали много да получат точна информация за това кое би било здравословното за тях тегло, това не е никак лесно. Най-вероятно биха получили толкова различни отговори, колкото е броят на специалистите, към които са се обърнали. Идеалното тегло е строго индивидуален показател и зависи от много фактори – възраст, пол, височина, телесни мерки, костна плътност, съотношение мускулна/мастна тъкан, общо здравословно състояние и др.

През последните години много се разчита на показателя Индекс Телесна Маса (ИТМ) за калкулиране на персоналното здравословно тегло. ИТМ обаче е метод, срещащ някои сериозни ограничения в прилагането си с подобна насоченост, и е по-подходящ при изследване и онагледяване на показателите при големи маси хора, отколкото за индивидуални цели.

Идеалното ви тегло е различно от това на приятели и дори семейни роднини, дори в случаи, когато са от същия пол или със същия ръст. Не бива да се сравнявате с хората около себе си, защото все пак всички сме различни и рискувате да си поставите за цел достигането на тегло, което за вас би било високо или твърде ниско, т.е. далеч от здравословните и идеални лично за вас килограми. Допълнително затруднения и конфузи в търсенето на теглото, към което да се стремите, внасят и несъответствията в препоръките, които отделни лекари и диетолози биха ви дали. Затова, ще ви дадем някои насоки с какво лично бихте могли да се съобразявате.

ИТМ и съотношение талия/ханш

banner

Това са два показателя, които специалистите обикновено проследяват за определяне на това колко близо или колко далеч е пациентът от идеалните си мерки и тегло.
ИТМ е цифров показател, който онагледява съотношението между теглото и височината. Изчислява се като теглото в килограми се раздели на ръста в метри, повдигнат на втора степен. Получената стойност се сверява по приетите стандартни граници за класифициране на теглото като:
ИТМ до 18.5 означава ниско, поднормено тегло
ИТМ 18.5 – 24.5 означава идеално тегло
ИТМ 24.5 – 30 теглото се приема за наднормено
ИТМ над 35 вече означава проявено болестно затлъстяване

Основният недостатък на показателя ИТМ е това, че при изчисляването му не се взимат под внимание мерките на тялото на изследвания човек. Така с този метод се подценява влиянието на телесните мазнини у пълните, наднормено тежащите хора, и се надценява неговото влияние y мускулестите или по-слаби хора.
Съотношението Талия/Ханш в сантиметри има слаби стойностни разлики при двата пола, но общо взето заключенията, след определяне на стойността му, се правят така:
Талия/Ханш < 0.9 означава минимален до среден риск от развитие на сърдечно-съдово заболяване и нормални телесни показатели Талия/Ханш > 1 показва в много случаи наднормено тегло и завишен риск от свързаните с него проблеми

Това съотношение дава по-ясна представа за това колко близо сте до идеалното си тегло. Така хората с определяни като “крушовидни” тела с по-широк ханш, се считат за по-малко застрашени, а тези с “ябълковидни” телосложения, с повече мастна тъкан около талията, са с по-висок риск от кардиоваскуларни заболявания.

Тези методи и съвкупното им прилагане водят до достатъчно точно ориентиране за състоянието на хора, при които теглото оказва сериозно влияние върху здравословното състояние, особено в съвременните условия на масови проблеми с килограмите. За нормализиране на показателите и подобряване на състоянието при тези с наднормено тегло, се препоръчват диети, повишаване на физическата активност и като допълнение приемането на продукти, повлияващи добре нормализирането на теглото и ускоряване горенето на калории. Такива продукти, с природен състав и доказано безвредни при продължителен прием, са тези от фамилия Калорекс.

Сподели: