спорт срещу целулит

Спорт срещу целулит – да, той наистина помага не само срещу него, но и в борбата с килограмите! Целулитът, често наричан “портокалова кожа”, е проблем, който засяга много хора, особено жени. Въпреки многобройните препоръки за справяне с целулита, от спорт и диета до използване на кремове, не винаги е ясно какво наистина работи. Тук ще разгледаме различните ефективни методи за намаляване на целулита и поддържане на здраво тяло.

Какво е целулит?

Целулитът е състояние, характеризиращо се със слабост на съединителната тъкан, което най-често се проявява на бедрата и ханша. Мастните клетки в подкожната тъкан притискат съединителната тъкан, което води до появата на вдлъбнатинките, наподобяващи кората на портокал. Това състояние е по-често при жените поради разлики в структурата на съединителната тъкан и разпределението на мастната тъкан.

Спорт срещу целулит – как помага?

Спортът играе важна роля в борбата с целулита по няколко начина:

banner
  • Подобряване на кръвообращението – всяка форма на физическа активност стимулира кръвообращението, което доставя кислород и хранителни вещества до тъканите и улеснява метаболизма на колагена.
  • Укрепване на съединителната тъкан – силовите тренировки и тези за издръжливост стягат мускулите, и съединителната тъкан, увеличавайки съдържанието на колаген и правейки кожата по-гладка, и по-стегната.
  • Намаляване на телесните мазнини – редовните упражнения помагат за контрол на теглото и намаляване процента на телесни мазнини, което намалява натиска върху съединителната тъкан и редуцира целулита.

Спорт срещу целулит – кои са най-добрите упражнения?

Комбинирането на кардио тренировки с интензивни силови упражнения е най-ефективният начин за намаляване на целулита. А, ето и спортовете срещу целулит, които препоръчваме:

Кардио тренировки:

  • Бягане и джогинг – изгарят много калории и подобряват кръвообращението в долната част на тялото.
  • Колоездене и кростренажор – ефективни за изгаряне на калории и трениране на мускулите на ханша, и бедрата.
  • Гребане – тренира много мускули едновременно и може да бъде особено ефективно за намаляване на целулита.

Силови тренировки:

  • Целеви упражнения за крака и седалище – клекове, румънска мъртва тяга, разгъване на крака.
  • Тренировки за цялото тяло – тренировките за цялото тяло изгарят най-много калории и помагат за балансирано развитие на мускулите.
  • Упражнения за разтягане – подобряват кръвообращението и поддържат подвижността на ставите. Ролката с пяна или топка стимулира съединителната тъкан и увеличава производството на колаген.

Хранителни съвети за поддържане на резултатите

Здравословната диета е ключова за борбата с целулита. А, ето някои важни насоки:

  • Балансирано хранене – поддържайте отрицателен калориен баланс, ако искате да отслабнете. Консумирайте храни с ниско съдържание на калории, богати на вода зеленчуци и достатъчно фибри.
  • Хидратация – пийте достатъчно вода, за да поддържате стегната кожа и да контролирате апетита.
  • Храни, които стягат кожата – включете в диетата си храни, богати на протеини, особено колаген, който помага за изграждане на съединителната тъкан. Източници на колаген са животинските протеини като месо, а растителните протеини като леща и боб съдържат важни аминокиселини като глицин и пролин.

Борбата с целулита и килограмите изисква комбиниран подход, включващ редовни физически упражнения, здравословна диета и подходящи медицински мерки. С постоянство и правилния подход, можете значително да намалите видимостта на целулита и да постигнете по-здрава, и гладка кожа.

За оптимално тегло освен спорт срещу целулит изберете и правилния продукт

Както споменахме ефективното справяне с целулита изисква внимание към теглото. Нашите специалисти препоръчват натурален продукт, които осигурява резултати без компромиси със здравето. Калорекс / Calorex® е природен продукт, който помага за отслабване и контрол над теглото. Неговата формула съчетава екстракт от Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) и биологичноактивна форма на хром (хром пиколинат). С него ще намалите апетита, подобрите метаболизма и редуцирате мазнините в проблемите зони. Естествено, не забравяйте да продължавате със спорта срещу целулит!

Открийте го още сега в аптечната мрежа или поръчайте бързо и лесно онлайн, от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

Сподели: