Разделно хранене

Разделно хранене – популярен начин на хранене, който съществува от десетилетия и има своите привърженици по целия свят. Основната идея зад този подход е да се комбинират храните по такъв начин, че тялото да може лесно да ги усвоява, като същевременно се избягва стресът върху храносмилателната система. Това води до по-добро храносмилане, повече енергия и отслабване. В тази статия ще разгледаме какво представлява разделното хранене, какви са ползите му и как можете да го включите в ежедневието си.

Какво представлява разделното хранене?

Основният принцип на разделното хранене е правилното комбиниране на храните според техния химичен състав и начина, по който се усвояват от тялото. Според този подход, храните се делят на три основни групи:

  • Протеини: месо, риба, яйца, млечни продукти, бобови култури и ядки
  • Въглехидрати: хляб, картофи, ориз, паста, зърнени култури и сладки плодове
  • Неутрални храни: зеленчуци (без скорбяла), авокадо, масло, растителни мазнини и някои видове сирена

Основното правило на разделното хранене е да се избягва смесването на протеини и въглехидрати в едно хранене. Причината е, че протеините и въглехидратите изискват различни ензими и условия за храносмилане – протеините се разграждат в кисела среда, докато въглехидратите се усвояват в алкална среда. Комбинирането на тези два типа храни води до затруднено храносмилане, ферментация в стомаха и усещане за тежест.

Ползи от разделното хранене

Основната полза от разделното хранене е по-лесното и бързо храносмилане. Когато храните се комбинират правилно, тялото ни не се претоварва и работи по-ефективно. Това намалява подуването на корема, киселините и чувството за тежест след хранене. Много хора, които прилагат разделното хранене, споделят, че се чувстват по-леки и изпълнени с енергия.

Тъй като разделното хранене подобрява метаболизма и намалява ферментацията в стомаха, то може да помогне при отслабване. При правилно комбиниране на храните, храната се разгражда по-ефективно, което води до по-добро усвояване на хранителните вещества и изгаряне на калории.

Правилното комбиниране на храните може да стабилизира нивата на кръвната захар, тъй като се избягва бързото покачване на глюкозата в кръвта. Това е особено полезно за хора с инсулинова резистентност или диабет.

Когато храносмилането е по-ефективно, тялото ни не хаби излишна енергия за разграждане на храната. Това означава, че ще се чувстваме по-бодри и енергични през деня. Много хора отбелязват намаляване на умората след като започнат да се хранят по този начин.

Как да прилагаме разделното хранене?

Не комбинирайте протеини и въглехидрати! Когато планирате хранене, решете дали то ще бъде основно на базата на протеини или въглехидрати. Например, ако имате месо за обяд, съчетайте го със зеленчуци, а не с картофи или хляб. Ако изберете паста или ориз, избегнете месото и добавете зеленчуци като гарнитура.

Използвайте неутрални храни! Неутралните храни като зеленчуците, могат да се комбинират както с протеини, така и с въглехидрати. Например, салата със зеленчуци и авокадо може да се комбинира както с риба, така и с картофи.

Яжте плодове отделно! Според разделното хранене, плодовете се усвояват най-добре, когато се консумират сами. Препоръчва се да се ядат на празен стомах или като междинна закуска, поне 30 минути преди основното хранене.
Пийте вода преди хранене! Друго полезно правило е да пиете вода поне 15-20 минути преди хранене. Това помага за хидратиране на организма и подобряване на храносмилането, но избягвайте да пиете много течности по време на хранене, защото те могат да разредят храносмилателните ензими.

Разделното хранене е прост, но ефективен начин да подобрите здравето си, да улесните храносмилането и отслабнете. То може да ви помогне да се чувствате по-леки, по-енергични и да поддържате по-добър контрол върху теглото си. Въпреки че този подход не е задължителен за всеки, много хора откриват значителни ползи след като започнат да го прилагат. Ключът е в баланса и осъзнатото комбиниране на храните.

Комбинирайте разделно хранене с природен продукт за отлични резултати!

Все повече специалисти препоръчват Калорекс / Calorex® като ефективен природен продукт за тези, които искат да се справят с излишните килограми. Той подпомага организма да изгаря мазнините по-ефективно, като същевременно съхранява мускулната маса – важен аспект при всяка програма за отслабване.

Едно от предимствата му е, че намалява апетита и засилва метаболизма, което прави процеса на отслабване по-лесен и устойчив. Ключовите му съставки, екстракт от Гарциния Камбоджа (хидроксицитрат) и хром пиколинат, подпомагат регулирането на теглото по естествен начин, като поддържат хормоните, свързани с апетита и кръвната захар.

Комбинацията на продукта с разделно хранене ще увеличи ефективността на отслабването. Разделното хранене улеснява храносмилането и подобрява метаболитните процеси, което позволява на тялото да усвоява хранителните вещества по-добре. Така, заедно с натуралната сила на природата, ще постигнете по-бързи и трайни резултати.

За оптимален ефект, приемайте по 2 капсули дневно, 30 минути преди хранене.

Може да го намерите в аптеките или да поръчате онлайн чрез електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Сподели: